Judské rovy

Judské rovy

Anotace: - Žalmy -

Sbírka: Žalmy

o

Šachova tumba
Za stejnojmennou synagogou
je ztracena ve vysoké trávě
Osud judských podoben
záhadné změti rovů
poztrácených mezi Oświenćimí
. . . Aschwitz-Birkenau . . .
a státem Izrael . . .
Ale i v Rusku a na Ukrajině
Sám Mojžíš snad jen o všech ví . . .

Sabbatai ben Meir Ha-Kohen asi také

Věkem okoralý kámen
jako skýva starého chleba
ukryta na prsou chlapce
kterou vyměnil za pár bot
zemřelého děda
Zchvácený strachem aby ho neokradli
. . . podává ten vzácný poklad
své mladší sestře . . .
a špinavé dlaně drží jako tác na drobénky

Sabbatai ben Meir Ha-Kohen je držel s ním . . .

Okolo rovy trilingvisté
Hebrejsky
Německy
a na konec mnohé jsou i česky
oznamují bolestné konce . . .

Je dusno . . .
na podmračeném nebi rozsvítil se blesk
Ještě daleko je bouře
. . . zatím nezahřmělo . . .

Sabbatai ben Meir Ha-Kohen čte vzkazy

Jsou psány tuší na kvalitním papíře
. . . pod kameny . . .
Chtěl bych číst s ním
Tak rád bych věděl
co píší lidé svým zemřelým
Je to snad o Lásce . . . ?
Nebo snad o vděku . . .
. . . radostech štěstí . . . ?
Nebo o strachu . . . ? . . .
Kdopak to ví . . . ? . . .

Asi jen Sabbatai ben Meir Ha-Kohen
a možná i ještěrka
co na jeho tumbě vyhřívá se . . .

Vracím se chodníkem z ošklivých panelů
zvedá se vítr a pročesává ostrůvky kopretin
okolo náhrobků i okolo plotu
za kterým hospodyně suší dětské pleny
Na pozadí neomítané zdi září zvláštním jasem
Vidím cihlové zdi pevnosti Terezín
Vidím podivně nenápadné zdi Oświnćimských domů
za branou s ostnatým drátem a nápisem
. . . - ARBEIT MACHT FREI - . . .

Vidím koleje do tábora Aschwitz - Birkenau
a slyším dětský pláč a nářek židovských matek
německý křik
poslední prosby
. . . a štěkot psů
Cítím nasládlý pach černého kouře nad krematoriem

Jak je Ti Šachu Sabbatai ben Meir Ha Kohene . . . ? . . .

O čem Ti vyprávějí Tví truchlící přátelé
když kamínek z Izraele v upocené dlani
a psaníčka - vzkazy úhledně napsané tuší
pokládají okolo Tvé tumby
. . . a zapalují svíce . . .
za Šachovou synagogou v Holešově

o
Autor Těšínský, 21.05.2008
Přečteno 319x
Tipy 8
Poslední tipující: pejrak, Lota, WAYWARD, WhiteSkull
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...výbormě napsáno,klaním se.

21.05.2008 15:11:00 | WAYWARD

...to by si měli přečíst ti co zapomínají ...

21.05.2008 14:43:00 | WhiteSkull

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí