Bonjour

Bonjour

Anotace: - Zvláštní souvislosti -

Sbírka: Zvláštní souvislosti

°

Okamžiku před více než sto lety
zcizená samota
V pozadí bílý dům
pár lánů polí
nějaké stromy
a jako kulisa na prosceniu
. . . plot s vrátky . . .
Gauguin s dýmkou v ústech
jde k selce pro mléko
ale jakoby v dálce něco zahlédl
přeslechne pozdrav ženy
. . .
Prohodím k němu nedbale:
- Ach ano,jsem to já, příteli ! -
Teprve teď mě vnímá
. . . přikývne . . .
máchne dlaní
a zahuhlá:
- Bonjour . . . ! . . . -
- Pardon ! Je ne suis pas bien portant. . . . ! . . . -
Vezme od selky mléko v konvičce
a vrací se mezi poli zpět
Hnědý plášť má až skoro na paty
dřeváky na nohou šourá blátivou mezí
. . .
Míváme každý různá rána
Já po ránu potkávám se z Gauguinem . . .
Podivná předznamenání nového dne
. . .
Obraz mám na zdi za nočním stolkem
. . .
Bonjour monsieur Gauguin !
. . .
Je me sens fatigué ce matin.

°

°

Usedám za stůl
Nezvyklé sobotní ticho
vábí k úvahám
. . .
(Co právě teď asi dělají děti ?)
bleskne mimoděk hlavou
. . .
Založím pár zaplacených účtů
(jak mě to zakládání papírů otravuje!)
. . .
Mimoděk zapnu DVD
Je na něm Chopin
(nocturna,mazurky,scherza a balady . . . )
hraje pan Rubunstein

Beru si do rukou "Pátou horu"
Chci znovu číst
jak u pramene v poušti
dělil se havran o žvanec
. . . s uprchlým Eliášem . . .

Někde v ní Coelho píše o ženě
(jmenuje se Akbar)
nedočetli jsme se o jejích osudech
Blanka odešla dřív
než Eliáš došel do Sarepty . . .
. . .
Zvláštní souvislost
. . .
I Akbar zemřela . . .
. . .
Nehledám nápovědu
. . . kudy se vydat na další cestu . . .

(Snad jen stvrzení záměru)

°
Autor rolon, 14.06.2008
Přečteno 355x
Tipy 12
Poslední tipující: AlenaMarieK, Noc17, Lorraine, Psavec, Early Riser, PoeziGirl, Lota
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...oui, idée formidable... :-)

16.06.2008 23:58:00 | Lota

. . . Je dois prendre demander . . .

15.06.2008 00:27:00 | rolon

Hodně dobrý

14.06.2008 18:49:00 | PoeziGirl

...image poétique... Qu'est-ce que vous en dites monsieur Gauguin ???

14.06.2008 18:32:00 | Lota

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí