Bída a lesk

Bída a lesk

Anotace: - Bludné proudy -

tak dlouhá nepřítomnost
odhozené smetí bezbarvých dnů
válí se okolo odpadkového koše
spolu s nedopalky cigaret
a několika vyjetými lístky od tramvaje
vítr s nimi šourá se po chodníku

Lesk a bída básníků
(jak o ní píše Lota)
jako růže ve stráni
- Schillerova -
beznaděj s nadějí se střídá
nenamalované obrazy
v depozitáři života
ukládáš do paměti
zatím co galerie má zavřeno
na výloze telefonní číslo s nápisem
výprodej skončil . . .
" PONÁJEM JE MOŽNÝ "

tak dlouhá nepřítomnost
v sobě samotném
pozoruji bezradného starce
co radovat by se chtěl
dívá se na vlaštovky
a jejich ranní rej
honí se po obloze
výskají
zatím co on sám
škoda psát
Už ráno vládne jím
protivná beznaděj
smutek
trápení
a obraz dávno ztracený
co namalovat jednou chtěl
zbyla jen skica - náčrt
založený někde v knihách . . .

červen je změť krás a smetí

Šípkové růže už odkvétají
jen pár dnů zbývá do Svatojánské noci
naděje zotvíraných pokladů
snad i jemu otevře se jeden z nich

Ze zdi na něj křičí zaprášený plakát
- DNES NAPOSLED -
zatracený splín . . .
končí ranní představení
na rohu ulice mizí milá dívka
jde pro noviny
na titulní straně nápis
- Kanibalové z Kuřimi -
a pár fotografií
po nichž se dál už skoro ani nechce nějak žít . . .

Vypukla třetí světová válka
lidskost byla vydražena
za uran a ropu
trochu mizerného zlata
stovky pytlů ušmudlaných peněz
a pár dětí . . .
zápalné oběti
za Jakuba
zmučený a zmrzačený Ondřej
(bojíš se co ještě strašnějšího vymyslí nějaká zrůda)

jeden velký koncentrák je ten dnešní svět
kde pro šťastný život nějak není místa
jen prázdná bezmoc a beznaděj

Na chodníku u zdi
krčí se drobná kopretina

Ten červen mnou letos krutě zmítá . . .
Autor Těšínský, 19.06.2008
Přečteno 255x
Tipy 11
Poslední tipující: Marfuša, Lota, Psavec, WAYWARD, Levandule
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Vynikající, skvělé
líbí se mi toto:
"beznaděj s nadějí se střídá
nenamalované obrazy
v depozitáři života
ukládáš do paměti
zatím co galerie má zavřeno"
...a pak samozřejmě pravdivý popis duševního stavu
doposud ještě normálních lidí.

02.07.2008 08:08:00 | Marfuša

...už to píši poněkolikáté...svět byl vždycky nějaký...proč to špatné nám vyplouvá na povrch jako olej...proč nechceme raději vidět to dobré...je toho příliš málo??? nevěřím, že bys neviděl...vždyť jsi básníkem, který má v sobě tolik nádherného citu... vím, sama vidím i v sobě, tu olejovou skvrnu, přesto mám tolik ráda kopretinu

20.06.2008 00:33:00 | Lota

...je to za ST,co víc dodat,nic.

19.06.2008 09:51:00 | WAYWARD

V té kopretině na konci básně se skrývá celý svět... nový svět naděje... Dřepni si k ní, potřebuješ ji... a ona Tebe... Moc Ti přeji tohle setkání, protože v něm je skryta síla pro přežití toho všeho, o čem píšeš...

19.06.2008 09:23:00 | Levandule

"PODNÁJEM?" opr. - no moc pěkná, víc naděje možná..

19.06.2008 09:09:00 | waterlily

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí