Umět včas odpustit

Umět včas odpustit

Anotace: Někdy člověk udělá v návalu vzteku něco, co ho potom mrzí, vyřkne slova, která se těžko berou zpět. Stává se, že kvůli malichernostem zavrhne někoho, na kom mu záleží. Na to je v životě moc málo času, odpuštění má svůj smysl. (Je to vlastně text k písni)

Na starém předměstí
před malou kavárnou,
sáh si na zápěstí
pravicí zesláblou.

Neměl už pro co žít,
neměl s kým víno pít,
a tak si řekl, že
nejspíš už musí jít.

Na chvíli zastavil
u dveří kostelních,
doufal, že najde snad
v svátostech oltářních
odpověď na svoje
podivné nutkání
ukončit cestu svou
než začne svítání.

R: Věčně městem sám jen chodí,
stal se kdysi bludnou lodí,
všechno, pro co dříve žil
zavrhl a opustil.
Nejvlídněj se na něj tváří
kurtizány na nádraží,
jinak nemá, kam by šel,
léta jenom opouštěl…

V příšeří chrámovém
poseděl u svíce,
něco mu bránilo
zvednout se z lavice

Hlavou mu začaly
proplouvat obrázky,
vzpomínky na lidi,
na sny a na lásky.

Proč jen jsem zatratil
lásku svou jedinou,
proč jsem jí nevěřil,
že chmury pominou.
Proč všechny přátele
musel jsem opustit,
co jsem jim tenkrát
jen neuměl odpustit.

R: Dneska městem sám jen chodím,
jako bych byl bludnou lodí,
sám jsem všechno, proč jsem žil,
zavrhl a opustil.
Teď mě čeká smutné stáří
s kurtizánou na nádraží,
jinak nemám, kam bych šel,
léta jsem jen opouštěl…

Všechno zlé vzešlo jen
z přihlouplých šarvátek -
ze všech by snadno šlo
vycouvat nazpátek.

Já se však vždycky moc
sám sebou zabýval,
ještě jsem oleje
do ohně přilíval…

Ke klenbě gotické
díval se nahoru,
viděl, jak zavřel si
k ostatním závoru.
Přestal mít nutkání
cestu svou opouštět,
musí se naučit
blízkým svým odpouštět.

R: Jinak městem sám dnes chodí,
přestává být bludnou lodí,
hledá lidi, pro něž žil,
aby jim vše odpustil.
Všímá si, že slunce září,
nestává už u nádraží,
zlobu v sobě léta měl,
rád by na ni zapomněl.
Autor Tygropes, 17.09.2008
Přečteno 377x
Tipy 11
Poslední tipující: TetaKazi, BARBYE, Triffid Kolbe, Romana Šamanka Ladyloba, Šantir, SZN
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (1x)

Komentáře

I bludné lodě jednou najdou svůj přístav.

30.11.2008 00:26:00 | BARBYE

Zažil jsem něco podobného.

18.09.2008 23:50:00 | Šantir

Velmi smutné a pravdivé. Lidé se na sebe léta hněvaji jen proto, že nedokáží říci to jediné slovo. Někdy není třeba ani slova, stačí jen pohled, úsměv a pochopení...je pravdou, že nejhůře se udobří lidé, kterým na sobě nejvíce záleží...a času je tak málo

18.09.2008 07:27:00 | SZN

nějak se mi to přezpívalo, nevím esi sem melodii utrefila aspoň přibližně... ale je to - aj na písňový text - docela dlouhý teda... za půlkou už se mi těžko držela pozornost... :o)

18.09.2008 00:02:00 | hanele m.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí