Království štěstí

Království štěstí

Anotace: Taková blbost, z jednoho květnového dne. Nemohla jsem odolat a napsala o tom báseň a až teď jsem ji našla a dávám ji sem.

Království štěstí

Jeden den, kdy jsem v divadle měla hrát,
Začala jsem zvláštní svět poznávat.
Svět, který je mezi námi každý den,
Ale málokdy, málokým bývá objeven.

Stalo se to v ulici, kterou chodím denně,
Našla jsem něco, jak jehlu v kupce - v seně.
Pouliční uklízeč s vozíkem a smetákem v ruce
Vykonával svou náplň každodenní práce.

Opodál holčička co klobouk a sukýnku
Měla a prstíkem držela se za vedlejší vitrínku.
Její pohled, nevinný jak den v rozbřesku slunce,
Sledoval jejího uklízejícího prince.

Bylo to zvláštní, jak duha bez deště.
Nebo snad normální? Však slyšte co ještě!
Co ještě spatřila jsem téhož dne na jiném místě,
Ve stejný den, na jiném místě avšak ve stejném městě.

Však půjdu dnem popořádku, kdy slunce hřálo
Nic zvláštního se nedělo, avšak stačilo málo:
Modré nebe zakryly bouřkové mraky,
Pak na horkou zem padaly dešťové kapky.

Padaly dlouho, spadlo jich mnoho,
Duněly hromy hrozivou bouřkou.
A pak vše, jako když kouzelník mávne svou hůlkou,
Ustalo, a já šla ulicí ztichlou, prázdnou a mokrou.

A náhle se přede mnou otevřela obrovská vodní plocha –
Ne, přeháním, jen kaluž, ale dost velká.
Já jsem se jí vyhnula docela snadno,
Ale té paní to už tak lehce nešlo.

Jela si na kole nemalou rychlostí,
Už se nemohla vyhnout a ani zabrzdit.
A tak jen ubrala na té své rychlosti
A jela dál směrem do vodnaté pasti.

A jak vjela přímo do té vodnaté pasti,
Zvedla paní nohy do výšky tak dosti,
Aby ani kapka vody z kaluže na nich nespočinula
A jak se dalo čekat, groteskně vypadala.

Ach, chudák paní, co si o mě musela myslet,
Když jsem v tu chvíli vybuchla bouřlivým smíchem.
Nesmála jsem se však jí, ani jejím činům,
Neznala jsem a ani neznám svého smíchu příčinu.

Ale byla to další toho dne záhada,
Jak má princezna na oři svém moře překonala.
A já pochopila že:
Z takových drobných komických situací,
Skládá se velká část štěstí přeci.

A tak otevřeme oči a rozhlédněme se okolo
A najděme své království světa divného, zvláštního.
Světa, který je mezi námi každý den,
Ale málokdy, málokým bývá objeven.
Autor veronicie, 19.09.2008
Přečteno 442x
Tipy 1
Poslední tipující: mikyša
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí