V náruči včerajška

V náruči včerajška

Anotace: So sklonenou hlavou, spod privretých viečok, a predsa smelo dívam sa ti do očí. Si predsa môj.. otec.

-
Karel Kryl - Děkuji
http://cz.youtube.com/watch?v=u--oXWQYnqY
-

*

Dnes
Príliš svižne ešte
Dokonca viac
Než po tisícky dní
Predtým
Zodieraš spomienky
Na krvavých pätách nalepené
A nechce sa ti smiať

Dnes
V okienkach papierových
Hľadáš svoj osud
Triedené myšlienky
Nepáchnu naivitou
Už dávno
A veľmi dobre vieš
Aké ťažké je umierať

Za nenávisť
A pre vlasť
- úplne zbytočne

Nad dohorenou sviečkou
Zaháňaš slzy
V roky suchých očiach
Zo samoty
Nikdy
Si nemal strach
Nikdy si nepremárnil
Sekundu na (pre)žitie
Bez snahy
A odhodlania
Bez samého seba

Dnes
Od radosti
Nemáš už červené líca
Vrásky ti v noci hladí
Už iba mäkký prach
Márne však
Snažíš sa mi nahovoriť
Že neveríš
V kúsok svetského neba
Aspoň v najtajnejších spomienkach
Musíš poznať
Lásku a nehu
To len života trpkosť
Bezcitná (ne)ľudská zloba
Poprela v tebe ľútosť
A vyvolala toľkú nedôveru

Dnes
Práve dnes, otec
Prebdiem pri tvojej
Pridobre ukrytej duši
Aj zvyšok noci včerajšej
Viem
Že ráno po robote
Ktorú miluješ ešte stále viac
Než sa sluší
Nikdy nezabudneš
Starostlivo
Hoci rukou tvrdou
Do náruče ma vziať

Mysľou pri všetkých
Štyroch
Dcérach
S tvárou trochu clivou
Čo máš
Do posledného dychu
Všetko snažíš sa nám dať

Dnes
Za snahu vychovať
Z nás skutočne silné ženy
Aj keď si do poslednej chvíle
V syna tak veľmi veril
Za skromnosť
Aj keď si niekedy
Svoje city pred svetom
Až príliš skrýval
Za poznanie
Hoci si vedel, ako vie byť kruté
Vždy úprimný si k nám býval
Za každú chvíľku s nami
A že ich niekedy naozaj bolo málo
Naučil si nás
Že spoľahnúť sa musíme na seba samy
Priznať si vinu
Neutiecť pred ničím, čo sa stalo
Nešíriť klamstvá, ostré reči
Za seba bojovať
Za svoje šťastie
Sám vážiš si ho
- v živote dostal si ho málo
a predsa nezlorečíš..

Tak dnes
Pokorne avšak smelo
Ďakovať by som ti chcela

Za všetko, otec

A hlavne za to
Že si nám dal kus seba

*
Autor lennerka, 03.02.2009
Přečteno 290x
Tipy 20
Poslední tipující: Vlk v rouše, Holis, Bíša, okapovaroura, její alter ego, Psavec, labuť, Rbb, Mbonita, blue, ...
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Tohle tátu jistě potěší,

03.02.2009 12:04:00 | Psavec

...krásné - od srdíčka napsané :)
přeji Tvému tatínkov, ať se má dobře
a gratuluji mu k tak skvělé dceři, jakou jsi TY :)

03.02.2009 08:30:00 | blue

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí