Au revoir

Au revoir

Anotace: O válce, smrti a "hrdinech"...

První výstřely z děl ticho přetnou,
mraků cínových spustí se déšť.
Pěší vojáci s puškou a s flétnou
- jejich vítězství uvěřit chceš.

Král - ďábel v sedle jásá a tleská
a smrt si bere, co si má vzít.
Prý ohavná bývá, i hezká
a těžké je umět s ní žít.

Jsem pěšák, co místo své milé
svírá v dlaních jen chladivý kvér.
Místo polibků mám pouze střílet
v jedné z nejkrutějších her.

Jen chvíli zprvu s výstřelem váháš,
když déšť si sedá do koňských hřív.
Ať už vraždíš nebo střílet se zdráháš:
buďto zabiješ nebo střelí tě dřív.

Smrt je krutá i vlídná i spásná;
hravě přetne a ukončí svár.
Neboj, uvidíš, jak je krásná...!
Sbohem, vojáčku, au revoir...

Zpustlá zem rudé pramínky vpíjí,
vedle pána tu umírá kmán...
Jak malí se ve válkách bijí;
největší vrah bývá hrdinou zván.
Autor milancholik, 16.02.2009
Přečteno 231x
Tipy 5
Poslední tipující: gentoo, WAYWARD, Jana M., Veracub, Bella.
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...moc dobré ST

16.02.2009 18:53:00 | WAYWARD

Zajímavé jak mluvíš o smrti-možná jsem ti právě uvěřila že smrt může být i nádherná.......právě jsi mě navrhl téma na přemýšlení.

16.02.2009 15:30:00 | Veracub

Zajímavě vyjádřená smrt a krásná básnička.

16.02.2009 14:56:00 | Bella.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí