Sójová čína pro časy krize

Sójová čína pro časy krize

Anotace: ***Literácký receptář*** nebo pro vegetariány, osoby na mateřské nebo vše zároveň:)

1x sójové kostky (příprava na sáčku)
rýže
zelenina (lépe čerstvá, ale i např.mražená „Čína“)
česnek, příp.zel.cibulku apod.
koření: kari, chilli, skořice, sój.omáčka, sůl,
cukr, ocet,
příp. sluneč.semínka, mletý kokos apod.
- já to dělám různě, co je po ruce.

Dáte vařit rýži, větší hrnek,
a těsně, než bude měkká, k ní přihodíte zeleninu.
Ta by měla zůstat křupavá, dá se i uvařit zvlášť,
někdy ji hodím do mikrovlnky, a přidám až pak.

Mezitím se vaří podle návodu ta sója,
pak ji scedíte a zamícháte do rýže a zeleniny.
A trochu podlijete vodou, přiklopíte a dusíte.
Měkká má být rýže a sój.maso, zelenina křupavá.

Tu „čínskou“ chuť tomu dá až to koření a další přísady.
Já to dělám tak podle chuti, musíte to zkoušet
- výsledek je palčivě slano-sladko-kyselý.

Každopádně je toho velký hrnec,
je to levné, vegetariánské a bez cholesterolu:-)

Chce si to vyzkoušet.
Zásada je, dobře to maso ochutit, když se to předvařuje.
Samo o sobě je bez chuti.

Ale Vám odvážným přeju dobrou chuť:-)
Autor spare, 08.06.2009
Přečteno 266x
Tipy 19
Poslední tipující: Marfuša, drsnosrstej kokršpaněl, labuť, Psavec, Mbonita, Bíša, Elisha, Romana Šamanka Ladyloba, Štěpina G, ...
ikonkaKomentáře (8)
ikonkaKomentujících (8)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Souhlasím s tím, že v nouzové situaci je soja dobrá náhražka masa. Rýže k tomu je jediná vhoná příloha.
Když se přidá více koření než je obvyklé u mas, má to
dobrou chuť. Mám vyzkoušeno - soja odlehčuje trávení a kupodivu sytí.

14.06.2009 08:26:00 | Marfuša

já obecně nemám moc rád rejži... vždycky mi přišla upravená hrozně bez chuti... takže mi čína dlouho nic neříkala... ale jednou jsem dostal na talíř něco podobnýho: zvláštnost se sojou a kari (který miluju a tady je i chilli, což je ještě lepší), navíc se zeleninou v nejlepším stavu - přírodním... od tý doby, když čtu něco takovýho, slintám si do kláves

09.06.2009 23:07:00 | drsnosrstej kokršpaněl

Taky jsem vyzkoušela spoustu receptů ze sóji, ale moji mlsouni mi začali vyhrožovat, že jestli nepřestanu, začnou chodit do hospody a beze mě. :o)

09.06.2009 11:25:00 | labuť

I pro vegetariány jsou nutné vhodné recepty!

08.06.2009 22:30:00 | Bíša

No, nevím zda z rukávu...:-)
Ale byly časy, kdy ,,kostky" za 8,90Kč z Kauflandu,
byly záchranným kruhem před 15-tým v měsíci.

08.06.2009 21:54:00 | spare

Velmi dobré,je vidět,že je to přímo vysypané z rukávu.
Cítím to nadšení a hloubku jako nikdy.Určitě si to opíšu.

08.06.2009 21:51:00 | Elisha

já existovala 2x v společné domácnosti s vegetariánem - tak sem se sójou taky experimentovala :)

08.06.2009 21:25:00 | Romana Šamanka Ladyloba

Proti sojovému masu nic nemám. Bylo období, kdy jsem s ním hodně experimentovala. Když se dobře ochutí ...

08.06.2009 21:16:00 | Štěpina G

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí