Pohádka o rybáři a rybce

Pohádka o rybáři a rybce

Anotace: Zlatá rybo, slyš má slova...

Chytla se v sítě rybka zlatá
a teď ji rybář drží v dlani:
"Pusť mne a čeká tě odplata.
Splním Ti Tvá tři tajná přání!"

I pustil rybář rybku z sítí
a ta vesele křikne z vody:
"Teď můžeš mít vše, co chceš míti,
vilu, peníze, slavné hody,

bezednou truhlu pokladů
a až k nebesům zlatou věž,
čas, který chodí pozadu,
teď můžeš si přát, co jen chceš."

Rybář jí poví bez váhání:
"Nechci peníze ani jmění.
Já chtěl bych štěstí ukrýt v dlani."
A rybka: "Tak to problém není."

"Teď chci to štěstí rozdělit,
na plno malých, stejných dílů
a rozdat mezi všechen lid
tak rozkrájené, bez rozdílů.

Jaké je moje třetí přání?
Abys chránila svoje tváře.
Vždyť svět je plný zlosti, lhaní.
Dávej si pozor na rybáře."

Rybář se loučí s rybou milou,
i pohádce už konec svítá
- už uříznuta byla pilou,
která si říká realita.
Autor Zelená okurka, 24.07.2009
Přečteno 599x
Tipy 12
Poslední tipující: Jenda P., ota.pé, Paulín, jedam, Flamy, Zdenek, Květka Š.
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Chytrý rybář to byl.Jen škoda,že to je jen pohádka.
Povedla se Ti.
ST.

25.07.2009 21:41:00 | Paulín

Dobrý.St!

24.07.2009 11:54:00 | Zdenek

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí