Prach na cestách

Prach na cestách

Anotace: Na našich cestách šlapeme na prachu zašlé slávy a hledíme vpřed, i když pod našima nohama je poklad největší.

Na křídlech krůpějí ranní rosy,
unést se a letět pryč,
do trávy spadnout,
zapomenout a najít klid.

Projít stará místa z fotografií,
najít staré vlídné tváře,
sépiová barva voní starým prachem,
na tváři je vidět smutek.

Vzplanout jako nezkrotné ohně,
které si valí suchými lesy,
najít to místo smíchu,
místo starého prachu...

Rým se skrývá v nočním snění,
ponoř se a můžeš bdít,
Jako noční motýl vleť do koutů světa...
Zaboř se do smyslu léta...
Nech se unášet klidem.

Krátký pocit není tlukot srdce,
pomůžeš mi vstát a žít?
Já nevidím už pravou pravdu...
Vše ze zavřelo do paragrafů.
Padám, není se čeho chytit.

A tak to cítím já,
naše snění rozplývá se v okamžicích,
ničících naši čest.
Není už co získat snad?

Tolik námětů se líhne,
zapomenout na nevšední všednosti,
to bych jednou chtěl...

Padat do propasti,
ale nechat se unášet a snít svůj sen,
ten který hřeje a je,
není jen starou slávou fotografií.

Kde jsi, tam se zdráhám být,
tvoje smýšlení je stále opakující se část dne,
která nemá konce ani začátku.

Prochází domem bez obrázků,
vůně květin ostře hladí,
hledá krásu čistých tvarů,
avšak prach je posel lásky času,
je malý najít ho a ztratit se,
ztratit se v něm...

Osud je nevyzpytatelná klisna,
které bije srdce každou chvíli jinou rychlostí...
a jednou... změní se pravda v nic.
Obrátí se smích na pláč, smutek na štěstí.
Najdeme radosti všedních dnů v noci,
která připomíná dny strávené sněním.

Šálek od čaje leží na starém mahagonovém stole,
za okny tmavne záře hvězd.
Snažit se uchopit ji,
je tak krásné jít a chtít.

Staré zašlé pastelové barvy,
bijí do očí víc než levné chyby,
tolik stačí a můžeš poznat pravdu.

Těžké je najít konec prostoru ve stéble trávy,
věřit je pořád víc než vzdát se,
na konci si to uvědomíš.

Na konci... buď blízkém, nebo

posledním,
který povyšuje mysl a zabíjí moc a chamtivost.

____________________________________________________
Věnováno Z.Š., kamarádce, která mi je oporou a pomáhá mi najít pravdu. A taky všem kteří bloudí a neví, čeho se v dnešním chaotickém světě chytit. Přeji jim, aby se udrželi a vydrželi! ;)
Autor Anxiety, 10.11.2005
Přečteno 416x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Raději jsem četla několikrát. Víš, dotkl ses některých myšlenek, hodně dobrých myšlenek, ale přecházíš poněkud zmatkovitě od jedné ke druhé. Z témat v ní, by mohly být i dvě básně. Celkově to na mě působilo hodně nevyváženým dojmem.

11.11.2005 08:00:00 | Krtica

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí