Proč?

Proč?

Anotace: Snadná otázka, těžší odpověď

Proč vám vadí černoši? Protože nejsou jako my, běloši? To je k smíchu!
Proč vám vadí tmavá kůže? Copak za své narození někdo může? Tak odložte svoji pýchu!
Nerozumím vašim postojům, vašim názorům, mají vůbec nějaký smysl?
Je to smutné a je to vůbec nutné? Kdo zatemnil vám mysl?
Byl to chtíč? Touha držet bič? A já se ptám proč? Dokáže mi někdo odpovědět?
Moc prosím, chci to vědět. Chci to pochopit, v sobě zvědavost utopit.
Cožpak to není hnus? Podporovat rasismus? Říct si já jsem víc, ty nejsi vůbec nic?
Je to nelogické, tolik neetické a přece se to dál děje! A já se ptám - kam tenhle svět spěje?
Nikdo není víc než ten druhý i kdyby byl tečkovaný a měl pruhy
Pod tím vším je stejný jako vy, vlastní stejné plíce, stejné srdce
A vy přesto máte pocit, že jste něco více. Ale kdy vám přijde na mysl, že to celé je nesmysl?
Až vám vlasy zbělají? Až vám výčitky spát nedají? Až smrt přijde potají?

Proč tě zbraň u pasu chladí? Kovovou hlavní tvé boky hladí?
Je to proto, že se bojíš a o ochranu stojíš? Nebo je to kvůli tmavým vlasům a snědé kůži?
Takové jež mají černí muži?
Odpověz si sám, já možnost ti dám.
Proč cítíš potřebu být pořád ve střehu? Máš snad špatné svědomí?
Nebo je to tím, že nenávist ovládla tvé vědomí? To spíš. A ty to víš.
Proč nemůžeme vedle sebe žít, aniž bychom se museli bít?
Proč nemůžeme vedle sebe být a vzájemně se ctít?
Vždyť je to tak snadné, stačí jenom chtít

Nemáme právo ubližovat, nikdo nám jej nedal
Máme možnost milovat, to nám nikdo nevzal!
Proč se děje pravý opak toho, co se dít má?
Proč zůstává bez odpovědi otázka má?
Chtěl bych jen říct, že nechci nic víc než tolerantní svět
Chtěl bych, aby se zlepšil, a to nejlíp hned
Copak chci moc? Jen žádám o pomoc, prosím tebe prosím vás
Neztrácejme čas, já vím, že dobro je v každém z nás, jen ho objevit a nechat ho projevit
Věřte mi, těžké to není a tolik věcí to záhy změní

Touto básní se snažím otevřít vaše oči, snad se mi to i podaří
A ve vás se světlo uvědomění rozzáří a vy pochopíte
Že je důležité brát toho druhého jako sebe, přijmout jej jako slunce přijalo nebe
Všichni máme stejný původ a přesto jediné, co hledáme je důvod
Jak si ublížit, jak se nejvíce jeden k druhému přiblížit a zasadit ránu
Autor Pavel Kučera, 21.11.2005
Přečteno 317x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krasna...

21.06.2006 14:02:00 | ruach

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí