!buen viaje!

!buen viaje!

Anotace: -Katarze-

Sbírka: KATARZE

.


Proměna - poodešla o kus dál
Skryla se někam za Boží muka
v uschlé luční trávě . . .

Prohlíží symbol mořské mušle
rozcestník shrbený pod tíhou věků
ho přívětivě vítá
-Letos jsi poslední z poutníků . . . -
Znaveně podotýká

. . . !buen viaje! . . .

Bláhový sen trmácející se horskou pěšinou
Potřeba osvobození
Potřeba objevení ztraceného nitra
El Camino de Santiago.
Rozevláté klasy horské trávy mávají na pozdrav

Snaží se objevit Aristotelova Boha
Jedinečnost jeho představy je jako tato pouť
Když on psal své dílo "Metafyzika"
zbývalo třista let do příchodu Krista
Nápověď . . .
Na horizontu ztracená busta
Neochvějnost poznání - vytvořená víra
. . .
Sylogismus
. . .
Ano, těžko uchopitelné poznatky
ukryty v depozitáři s cedulkou
< LIBRY PROHIBITI >
Záclona protkaná tmavými nitkami
Jen znenápadnit ten ryzí svět minulosti
Jakoby nebyl . . .

V předsálí studovny sedí zamyšlená dívka
-Pane, prosím, nevíte kdo to byl?-
nesměle se ho ptá
V oku zvídavý třpyt
je příjemně hezká
On bezradně hledá slova
-Snad přelud, víte ryzost poznání je křehká . . . -
Chápavě přikývne
-Ale takové přeludy jsou úchvatně krásné - nemyslíte?-
Vnímá, že zaslechl známá slova
Gérard de Nerval - Chiméry -
Zlatý verš
. . .
Zkoumavě si ho prohlížela
-Jste zvláštní muž . . . -
Okamžik katarze rozjasní pohledy
-Jste sám . . . ?-
znovu opatrně zvídá
Když on souhlasně přikývne
hlesne jen . . . - Jaká škoda! . . . -
. . .
Vzpomněl si:
-Ach, ten vzkaz -
Dostal pár slov k zamyšlení a neumí najít správnou odpověď
. . . co se děje? působí to na mě hrozně pane... bolíte mě :( . . .

Dívka si ho zkoumavě prohlíží . . .
Nashledanou . . . muž se rozpačitě loučí . . .
Podala mu vizitku s telefonním číslem
- Nashle . . . a někdy mi prosím zavolejte! -



.
Autor Těšínský, 20.10.2009
Přečteno 330x
Tipy 11
Poslední tipující: WhiteSkull, Kapka, hašlerka, Psavec, Mbonita, labuť, Lota
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...jste moudrý muž ...

13.03.2010 09:19:00 | WhiteSkull

Poznání, touha a hledání... smysl života...

20.10.2009 13:35:00 | labuť

...aristotelismus...

není však po čem toužíme, to ono, co přichází do našich životů dveřmi, o nichž vůbec nevíme, že jsme je otevřeli?

20.10.2009 12:53:00 | Lota

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí