Nedělní poledne

Nedělní poledne

Anotace: - Reflexe -

Sbírka: Reflexe

.

Nedělní poledne . . .
Venku je příliš nevlidno k procházce.
Dcerka zapíná TV.
- Tatínku, tam šou páni . . . -
Pan Moravec rovná berevné křivky na obrazovce
Nedělní poledne . . .
Proslulá show, kterou stejně nikdo příliš nesleduje
Dvě hodiny rádoby duchaplných promluv . . .
Moderátor se nadýmá jako kohout na hnojišti našich existencí
(Už by si myslím mohl tykat se všemi potentáty)
Hvězda neúnavných pokusů
dobrat se nějaké pochmurné pravdy
která je ovšem stejně daleko pochmurnější
než si sám dovede představit
Mladík kterému ještě nerostou příliš vousy
Úctyhodný kmet
a s nimi ještě další mladíček . . .
Všichni bývalí ministři diskutuji aby jako Pilát smyli viny
(kmet je vyjímkou pravidlo potvrzující)

Pak přijdou jiní páni a přou se o miliardy
z našich ubohých zdrojů po malých kousíčcích odkrajují
aby měli na své modelky, limuzíny, a desetimilionové vily
A pak přijdou zase jiní a jiní a jiní . . .

Nepozvou přece ke kameře matku samoživitelku
aby jim kazila chuť po nedělním obědu
Nepozvou bezdomovce
Nepozvou nebohé postižené dítě
kterému z nedostatku peněz zrušili stacionář
Nepozvou slepce
Nepozvou umírající nemocné na které nejsou peníze
Nepozvou dítě z popelnice
na to se po korunkách skládají obyčejní lidé
kteří nemají z čeho dát více
Nepozvou nezaměstnaného tátu
kterému exekutoři vyplenili bezohledně byt
protože neměl na hypoteční splátku
teď spí se ženou i s dětmi na zemi . . .
Nás nezvou ani na rauty
Nás nezvou ani na poslanecké žranice
Ti se ve sněmově se scházi
jak při chřipkové epidemii
malinké děti v mateřské školce
A ti kdo tam jsou
jsou povětšinou duchem nepřítomni
obloženi denním tiskem
nebo . . . no však víte . . .
Divím se,že ve sněmovně
ještě nezačali hrát poker o naše penize i když . . .
Jezdí služebními auty za statisíce
a odtrhli si ze svého od úst čtyři procenta
. . . ze svého platu . . . chudáci . . .
Výsměch lidu, národu i naší vlasti

A tak vzpomínám na staré časy, kdy nebylo o moc hůře
když po skromném obědě jsme se těšívali
na " Nedělní chvilku poezie"
a na pohádku o princezně a draku pro naše děti!
Je mi vás líto vy VIP a PR savci
Marně se snažím najít ve vás něco lidskosti
. . . ale už ani nehledám
protože je to marné . . .
Odpusťte mi prosím pane ombudsmane
Vy jste výjimkou smutné pravidlo potvrzující!
Alespoň doufám!


.
Autor rolon, 25.10.2009
Přečteno 335x
Tipy 7
Poslední tipující: ilona, kavec, susana načeva, ona, vapiti
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Dávám ti plně za pravdu ...Nikdo s nima nehne .Jirka

23.12.2009 15:27:00 | kavec

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí