Vládce

Vládce

Anotace: Kdo znáte pana Prachetta, dáte mi za pravdu, že postava lorda Vetinariho je fascinující....věnováno všem despotickým tyranům

Jestli Vás víckrát nespatřím,
řekněte těm, kdož jsou mi drazí,
že z mojí duše pijí vrazi,
než lepší job jí opatřím.

Pokud Vám nesmím sbohem dáti,
plazte se po kolenou střepy,
najděte slzy, které lepí.
Než začnou soudcové do lavic usedati.

Jestli Vám neřeknu své ano,
přeplavte poušť, bosky a vysvlečen,
abyste okusil palčivost nočních směn,
ve kterých zoufalství se množí nezdoláno.

Jestliže tápete,
chopte se mříží, rozbijte je!
Ať ticho jemně z beznaděje
kroužkovou zbroj Vám uplete.

Jste vládce,
trýznitel bdělosti i snění.
Třímáte klíče od vězení
a ruku máte na oprátce.

Prý ukrutný jste despota,
ač Vaše vláda nemá kazu.
Slova jsou ostny dikobrazů.
Tak dojdi, clapče, pro kata.

Jste tyran čtoucí pohádku.
Tak lákavá je vaše vize,
sžirá mě zevnitř, nechce zmizet.
Kat na krk věší oprátku.

Jste patricij, ach jakou příště
pro sebe zvolíte si roli.
Snad Vás můj pohled nezabolí,
až otevře se propadliště.
Autor kaňka ouškovaná, 16.11.2009
Přečteno 251x
Tipy 9
Poslední tipující: enigman, harmony, zenge, ludmil, divoska_jaja
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

s kamennou tváří...

19.11.2009 06:50:00 | enigman

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí