O Valachoch

O Valachoch

Anotace: trocha z Valašske historie, tož sa ze mě stáva vlastenec:-D

Gdysi davno
po Karpatoch přihňápali,
tu bylo to ono,
pastviny jaké nigdy neviděli!
Tož tu zvostali.

Pasli ovce, Valaši,
pobývali v salaši.
Po Bílej hoře -
rekatolizace...
Bylo to na nože.

Gdyž sa vzbůřili,
hromadna poprava nastala.
Druha největší v dějinách!
Valaši sa dobře neměli,
exekuca sa k nim dostala.

Tolerančni patent
dal jim svobodu.
Nastal rozkvět!
už nebili sa o vodu,
žili pro svět.

A žiju dodnes,
igdyž jich vidno neni!
Autor angelicek, 07.02.2010
Přečteno 387x
Tipy 3
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí