Báseň pro pana Roskovce

Báseň pro pana Roskovce

Anotace: Nějak tu chybí: Básně o obdivu

(Ještě před samotnou básní, pan Roskovec je fagotista v České filharmonii).

Je jako vlahý, jarní vánek-
- hned přiletí, hned odletí.
Jak v knize nepopsaných stránek
střípky vět, zlomky souvětí.

Je jako horské údolí-
- ne ledový, naopak, stinný.
Jak bolest, která nebolí
a zločin bez náznaku viny.

S ním v pírko promění se tuna-
- pro něj je lehká každá věc.
Jen pro něj svítí slunko, luna,
vždyť jmenuje se Roskovec.

Postavou statný, vysoký-
- vyšší než náš soud nejvyšší.
Ač vypíná se nad smrky,
i pláč bodláků vyslyší.

A chlouba jeho moudré hlavy
vine se k šíji od skrání.
Vlas nyní zdá se popelavý,
dřív býval jistě havraní.

Z očí žhnou stíny do daleka,
mělké stružky lemují tvář.
A úsměv vlídný ze rtů stéká,
ten schovám sobě pod polštář.

A nebo do svých dlaní? Snad.
Takový úsměv přijde vhod.
Já budu si s ním povídat,
jaké to je hrát na fagot?

Vždy bývalo to božsky krásné,
teď ale slza z oka kane.
Však naděje, ta neuhasne...
Tak odpusťte mi, prosím, Pane!
Autor Zelená okurka, 10.03.2010
Přečteno 377x
Tipy 23
Poslední tipující: ilona, Jenda P., Flamy, hašlerka, Zasr. romantik, Psavec, Paulín, WAYWARD, labuť, CULIKATÁ, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Přečte-li si báseň tvoji
tak slza skane dojetím.
Moc pěkné.Radost bude mít pan Roskovec.
ST.

10.03.2010 18:56:00 | Paulín

ST...za téma a tak celkově,fajn

10.03.2010 17:02:00 | WAYWARD

Moc se mi líbí-umíš,umíš:-).

10.03.2010 16:16:00 | CULIKATÁ

Pan Roskovec z tvé básně musí cítit obdiv..
už si ji přečetl?
ST..jak hrané na fagot.

10.03.2010 16:08:00 | Květka Š.

Pan Roskovec z tvé básně musí cítit obdiv..
už si ji přečetl?
ST..jak hrané na fagot.

10.03.2010 16:08:00 | Květka Š.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí