V LEDNU (na přelomu desetiletí)

V LEDNU (na přelomu desetiletí)

Anotace: (pro F. L.)

Zatímco v Česku pohromy
utonulých aut ve sněhu
lidí přimrznuvších k sobě
a od sebe
Na skále sedíc nohy sušíc
píšu si pro sebe:
Nasládle voní jak české lesy
když s jarem život rozkvétá
(a ty ať kde jsi – ´kdo´jsi)
k obzoru hledí poeta
S prvním dotekem moře cigareta
z první letošní nalezené krabičky
Oheň s vodou splyne s odhozeným oharkem
Jak pes vítá, moře ke mně plyne
(ukradne mi boty, či ne)
Buď sbohem, Lisabone! –
. . .
Je přáním dětí a básníků mít jaro dříve
Ještě trošku slunce do Česka si ukradnout
Zanořují se mi nohy do písku
tak hluboko jak bych se měla propadnout
a zůstat navždy
zanořují – ´zamořují´ –

Moucha se mi smrtí rozplácla
v jeho knize která už není k dostání
mořská muška
Snažila jsem se to znečištění odstranit
Zůstala křídla křídla zůstala <>
nad číslem 252 –
. . .
Z jedné strany hlava hoří
z té druhé je mi zima
tou stranou už jsem doma –
Píšu ti až teď…
zas na poslední chvíli
poezie nemá nic společného s pílí –

Zapadá…
honem vyfoť
´ten kýč´
než bude pryč –

„Našel jsem to! Věčnost – je to slunce slévající se s mořem!“ (Rimbaud)
Odhalila jsem tajemství Van Goghových autoportrétů
(rozpixelovaná směs temna a jasu)
Stojíc v pozoru a slzy v modlitbě k vyhaslému obzoru
Bože dej mi sílu věřit v krásu - - -
Autor Andrea Vatulíková, 12.03.2010
Přečteno 300x
Tipy 24
Poslední tipující: Špáďa, ilona, DnyVunoru, TERezicKA, Láďa, Lukáš Rymeš, Psavec, Zpátky, Zefi, CULIKATÁ, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

A tři dni poté, a vesna stále nic!
To by se jeden pic!
Taky bych to Slunce ukrad do Česka,
bych měl zvenčí tepla trochu víc,
by skončila už zima nečeská
a moh' už si užít jara hic!

15.03.2010 17:10:00 | Špáďa

zajímavé, velmi zajímavé...a konec mě dohnal až někam dál, než jsem snad mohl dojít...k slzám..ST

12.03.2010 21:59:00 | Láďa

Bára ne..ale vězte, že něco o tom vím;)

12.03.2010 09:37:00 | Andrea Vatulíková

Nemůžu jinak než dat tip , i v Česku dá se krásně žít,slunce zapádá všude stejně a pak je vidět na hvězdy,
už ti Bára ukázala kolik hvězd je mimo osvětlených cest???

12.03.2010 08:37:00 | Divoženka1

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí