Mistr Bašó píše haiku o zvuku vody

Mistr Bašó píše haiku o zvuku vody

Anotace: ...

...

Pečlivě cvičeným pohybem
rozetřít tušový prášek

Škraloupem vazké černi
potáhnout těrnou misku

Aby žbluňknutí štětce o hladinu rýžového papíru
zastihlo žábu právě v rozhodujícím okamžiku váhání
zda propnutím stehenních svalů
roztříštit vyleštěné zrcadlo rybníka
i za cenu onoho burcujícího vyšplíchnutí zvuku
v nekonečně soustředných kruzích

Lehce, jemně a bez nátlaku
přiložit koneček štětce do prokvetlých lodyh rákosí
a přinutit báseň
aby se stala onomatopoickou skutečností


"Do staré tůně
skočila žába
...
Jaké ticho!"

.
Autor Amáta, 20.03.2010
Přečteno 386x
Tipy 15
Poslední tipující: PIPSQUEAK, Jana M., enigman, ilona, harmony, Satha, zenge, labuť, CULIKATÁ, Agniezka, ...
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Síla!Tohle mne fakt dostalo do podřepu:)
Jsi bezva,Amáto:)))Ilona

23.03.2010 22:25:00 | ilona

Výborně ;o)

20.03.2010 09:54:00 | Agniezka

..do staré tůně skočila žába
a ani nekuňkla,byla ticho...
Žába i tůňka,na rýžovém papíru.

20.03.2010 09:52:00 | Květka Š.

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí