Vánoční balada

Vánoční balada

Anotace: Celkem se bojím stáří. Být starý a ještě nemocný, to fakt není dobrá vidina do budoucna. A když k tomu ještě celý svůj život si sebou nesete nějakou bolest z mládí nebo třeba nešťastnou či ztracenou lásku, může být to stáří celkem k nežití...

Plápolavá svíce, pohozená snítka chvojí.
Cukroví na míse, na stole jedna sklenka.
Nepocítí více, že o ní ještě někdo stojí.
Přece dávno ví své. Samoty milenka.

Samoty své otrok. Ač brání se co může.
Není tady nikdo, kdo by si s ní připil.
Tak jako každý rok, svůj osud nepřemůže.

Purpura na plotně. Ta vůně rodí smutek.
Ozdoby zlatavé. Porcelánová panenka.
Teď pocítí notně, že jí ten život utek´.
I když dávno ví své. Samoty milenka.

Samoty své otrok. Ač nechce se tím trápit.
Milovala toho, kdo s ní jen krátce žil.
Jeden krátký rok a pak zapoměl se vrátit.

Lístek v kalendáři šťastné, veselé hlásí.
Už devadesáté. Uplakaná stařenka.
Bolest má ve tváři, před očima se ztrácí.
Už moc dlouho ví své. Samoty milenka.

Samoty své otrok. A nemá už dál sílu.
Prášky do úst vkládá. Vrátí jí štěstí snad?
Slova jako prorok: "Tak žijte tady v míru..."
Autor Emeritní Profesor, 22.03.2010
Přečteno 310x
Tipy 2
Poslední tipující: jitka.svobodova
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí