Kostelík

Kostelík

Anotace: na návsi...

Sbírka: Zahrada snů

Opuštěný kostelík na návsi stojící
s omítkou prastarou, místy se drolící
s okny slepými pod střechou děravou
rozdává nesměle vzpomínku váhavou.

Na časy dosti dřívější
kdy kněz své hříšné ovce konejší.
Jen teď na oltář prach tiše usedá
a v lavici, v té si nikdo nesedá.

I na oltáři svíce vyhaslé
a věžní zvon, tak tichý, ví už taky své.

Kdo poslední v zámku klíčem otočil
kdo v svědcené vodě prsty namočil
kdy varhany vydaly poslední svůj tón
kdy naposledy zazněl v věži zvon.

Kdo ví, kdy noha poslední
vykročila z kostela na stranu polední.
Kdy naposledy zaznělo v tichu slovo ámen
kdo poslední ke dveřím dal kámen.

Kdo poslední provoněl vzduch kadidlem
kdo poslední zrušil mše co byly pravidlem.
Kdo ví, jen on sám si vzpomene
ve zdech z žulového kamene.

Jen on sám...
Autor Paulín, 09.04.2010
Přečteno 314x
Tipy 22
Poslední tipující: mkinka, Kara Lee Exl, NikitaNikaT., WAYWARD, Psavec, hašlerka, strawbery, Agniezka, CULIKATÁ, Zasr. romantik, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Moc hezky napsané, střípky ohlédnutí, minulosti...

22.04.2010 09:28:00 | NikitaNikaT.

st

14.04.2010 23:08:00 | WAYWARD

krásné..ST!

09.04.2010 23:40:00 | hašlerka

Pěkná, opuštěný kostel, taky mě lecos napadá! :o))

09.04.2010 21:41:00 | Zasr. romantik

Dýchá z ní zvláštní atmosféra, nostalgická, mám chuť se pomodlit, já, nevěřící ..
ST!

09.04.2010 21:17:00 | jita.1965

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí