Můj malý vzdor hodnotám společnosti

Můj malý vzdor hodnotám společnosti

Anotace: Kdo neskáče, není Čech, kdo nepláče, není člověk.

Sbírka: Temný Úsvit

Společnost káže nám tato slova,
doufá, že zlo se bez slz schová:

"Když bolest tě sráží na kolena,
bolest, jenž nemá být odhalena,
poklekáš a v motlitbě hledáš vykoupení,
zbytečně, nic takového není,
když bolest drtí tvoje kosti,
jak kdyby se kdosi dosytosti
nabažit chtěl tvého utrpení,
vstaň a vzepři se bez modlení.

Roztrhni okovy, a světu postav se ve vzdoru,
když srazil tě dolů, zvedni se zas nahoru,
a zplna hrdla se mu zasměj do očí,
snad tenhle vzdor alespoň někoho vytočí,
kdo má strach ze smrti, vmeť mu ho do tváře,
zabořit v breku obličej do polštáře,
dneska už v módě není,
dnes vstaň a vzepři se bez modlení.

Až otce i matku pod zem srazí stáří,
stále stůj s pevnou nehnutou tváří,
neb slzy dneska se nenosí,
když se tvé oko nakonec přecijen orosí,
tak radši otři jej, a stůj jak z kamene,
když tě kdosi poplácá, shoď jeho ruku z ramene,
a i kdyby v tobě vyhasla všechna naděje,
stůj pevně a tvař se, že se nic neděje."

Možná, že můj názor na tohle sdílíš,
že z téhle směšné společnosti šílíš,
tak zakřič, že pláč je na bolest lékem
a bez něj nejsi vůbec člověkem.
Ukaž společnosti co se děje,
že svět bez slz je světem bez naděje.

Třeba nakonec zjistíš, že nejsi sám.
Autor Trystan ap Tallwch, 01.05.2010
Přečteno 281x
Tipy 5
Poslední tipující: Pelican, Iv, pamp_elka
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Páni, asi si od tebe budu muset ještě něco přečíst, ST =o)

15.04.2012 11:25:51 | Pelican

Ono to nebude tak černobílé.Vzepřít se,je někdy potřeba a pobrečet si,taky neškodí. ST

23.06.2010 02:36:00 | Iv

...možná, že je to trošku jinak. možná je to proto, že jsme seveřané - a ty generace, co jsme v teple a bezpečí jsou příliš krátké. zatímco jedni zemřeli,...bejvalo možná dříve nutné postarat se o sebe a o živé.

04.05.2010 21:28:00 | pamp_elka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí