Raketový věk

Raketový věk

Anotace: ...

Sbírka: Osobnosti

Číslice zpátky k nule letí
poslední padne vteřina.
A v noci černé jako smetí
motor ten záblesk rozžíná.

Z komory šlehnou plameny
proudem ty trysky rozechvějí.
V úžasu člověk zmámený
nehnutě stojí zkrátka celý.

S hřmotem pak škubne s raketou
na rampě ocelové drápy
upustí naráz kořist svou
na trasu vesmírné té dráhy.

S otřesem celým jejím tělem
nevnímá gravitaci Země.
Složený čas tím vteřinovým dějem
vnímám ten pocit snad i ve mně.

A se sílou milionu koní
v tryskovém letu k nebesům
ji už nikdo nepředhoní
dává pak sbohem lidským snům.

Ve výšce potom nad mraky
odhodí vyhaslou tu sílu
prvního stupně rakety
a uvnitř oni bezmeznou maj víru.

Potom až na oběžné dráze
druhý ten stupeň odpadá.
To člověk rozbořil ty hráze
vesmírné, pevné.Ach ta paráda.

Paráda při pohledu na Zem.
On vstoupil do vesmírného věku.
S vyšším tím přece posláním.
Hnán touhou vpřed, za větším lidským poznáním...
Autor Paulín, 25.07.2010
Přečteno 321x
Tipy 14
Poslední tipující: mkinka, strawbery, Bíša, poustevník Jirka, carodejka, Zefi, NikitaNikaT., Zasr. romantik
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Prima, rakety já můžu :-))

05.08.2010 06:06:00 | poustevník Jirka

Tak se směju, protože po přečtení se mi taky vybavil Gagarin.

04.08.2010 23:36:00 | carodejka

Raketová básenka... obletěla všecky hvězdy, časy zpět...

04.08.2010 08:32:00 | NikitaNikaT.

Nezlob se, ale napadlo mne jediné zvolání: Da zdrávstvujet, major Gagarin! :o)) Bylo mi pět, když jsem to na něj volal v Praze.

26.07.2010 20:37:00 | Zasr. romantik

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí