Hudba čtyř ročních období aneb Orfeus

Hudba čtyř ročních období aneb Orfeus

Anotace: ...

JARO
Na listy sněženek budu ti verše psát
inkoustem z ospalků mrazivého rána,
pod kabát schovám si misku s medem,
hrdličce uloupím vábivý hlas.
Leč zpívat ti budu tichounce,
vždyť březňáci ještě spí.

LÉTO
Horkost nám sebere něhu ze rtů.
Jakými tóny zní ranní rosa?
Zpívá jak kos, tulák se slámou ve vlasech,
když usychá, falešně zní.
Než začnou žně,
každé mé zrnko pohltí had.

PODZIM
Krajem zvadlých trav včerejších toulám se sám.
Kdo neslyšel tu elegii v hlubinách větru?
Přes vody mrtvé a stíny kradmé,
vždyť žádný bůh není slepý a smrt bezcitná.
Leč naději bere noc za svítání,
když ohlížím se a za mnou jen tma.

ZIMA
Jen jediná struna zbyla mé loutně,
můj hlas si však vystačí do žalu sám.
Sněhy jsou tiché a jejich oči krhavé.
Co si to mumlá tok zpola zamrzlý?
Květy cesmíny připnu si místo dlaní,
usnu v těch tóninách studených.
Autor Temnarka, 24.09.2010
Přečteno 273x
Tipy 5
Poslední tipující: Firren, hatlapatla, carna, CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Já tedy nejsem žádný básník, takže mohu pouze ohodnotit, jak na mě dílko působí a jak se mi čte. Tohle se mi líbí, nejdříve hladí jako teplý vánek a potom mrzne, až chlad zalézá do kostí. Abych se neopakoval, budu u tvých básní pouze tipovat, když se mi bude nějaká líbit :-)

21.01.2014 11:55:43 | Firren

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí