Váčky okamžiků

Váčky okamžiků

Anotace: původně jsem chtěla volný verš...ale stejně z toho vznikl vázanější..

Tak se procházím a dívám,
jak říjen doplna dozrává,
tiše kráčím a snívám
o náruči listů zelených,
když jen hnědá zdobí hráz
a v korytě plyne Morava,
někdy nepatrně
vánku se oddává,
jindy tak zběsile
mizí v dáli,
stejně jak ubíhá nám čas…

tak ještě chvíli,
sedám si na balvaní,
jen stíny stromů,
ptačí cvrlikání
a šumící řeka,
nabírám do dlaní,
ale co to…
…protéká

Zkouším tedy dál,
když ptáci už dávno odlétli,
pořád si s tím hlavu lámu,
kdo jen mi to vysvětlí,
ospalé krajiny se ptám,
tu v dálce na prámu
pomalu ke mně připlouvá
sluncem ožehlý převozník…

…čemupak nerozumíš?
Třeba ji já znám,
vyber si, tady z močálu,
odpověď, jestli chceš,
jakoukoli Ti dám…

Ach, převozníčku milý,
to jsou existenční příhody,
proč jen je tolik pomíjivý,
jak cáry vody,
a přitom tak nablízku,
mezi prsty protéká,
ty ho umíš uchopit,
aby se jak zrnka písku
skrz dlaně neprosypal?

Ale to víš, že ne,
vždycky rychle uteče
za dalšími novorozeňátky
a nikdy se nenavrátí
k nám tady zpátky…

jenom stačí když
pořídíš si připínáčky
a budeš sbírat
do osrdečníků
duševních podsvětí,
do lůna pamětí
niterních mezníků,
všechny váčky
jednotlivých
neopakujících okamžiků…
Autor Jiná, 08.10.2010
Přečteno 285x
Tipy 34
Poslední tipující: Dračičák, Gabrielle, Psavec, carodejka, mida, šuměnka, zenge, CULIKATÁ, Petbab, Tomáš Přidal, ...
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Nádherně zachycené.
Jsem v úžasu.

13.10.2010 09:10:00 | Dračičák

Váčky okamžiků /jak v čarodějné chýši
na sňůře visí nám / z většiny vůně čiší
ty váčky okamžiků / jak v pohádkovém ději
jsou plny našich chvílí / a budiž oceněny...

to je úžasné téma! Ú.Ž.A.S.N.É

09.10.2010 12:17:00 | šuměnka

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí