Ostravská báseň

Ostravská báseň

Anotace: Ostrava a její památky Rozhovor dvou kamarádů

Sbírka: Ostrava

„Ostrava černá, zamlžená
z komínů se kouří…
Ať je léto nebo zima
lidé se tu bouří…“

„Kvůli čemu?“

„Bouří se tu kvůli vzduchu,
který se tu kazí,
podle mě jsou Nové hutě
obyčejní vrazi!“

„A co dělají?“

„Zabíjí tu přírodu,
kolem Ovy naší,
bohužel to ale,
hodně lidí snáší..“

„Jaká je Ostrava?“

„Ostrava je super!
Teda až na vzduch…
Havíři nám tu přejí,
každý den ,Zdař bůh!‘
Na otázku: ,Kaj ideš?‘
Ti většinou odpoví:
,Kaj by, no přece, rovnú do hospody!
Roba doma ordung robí, tak nemíním zavázať,
eště by mi úkol ňák, mohla pekně nakázať!‘“

„Vy tu jen pracujete?“

„Ostrava to není jenom práce,
ale i zábava snad,
i když Stodolní začíná upadat…
Ale zajeď si třeba do Komensáku,
nebo do Porubského aqvaparku!
Tam si zábavy užiješ dosti,
a rozhýbeš svaly, i kosti!“

„Fakt?“ „Jo, jo!“

„Máš rád výstavy?“
„Ach, ano! Jistě!“
„Pak navštiv ostravské Výstaviště!
Když dokoukáš se na výstavu,
běž se podívat ke Slezskoostravskému hradu!“
„Co tam?“
„Kdysi tam prý býval sklep s pokladem,
Který hlídal železný muž s obřím kyjem…
A kdo prý si snad jednu minci vzal,
toho Železný muž ubouchal...“

„Wow!“

„Jestli než hrady,
máš radši doly,
pak pojeď se mnou
na důl Landekovy!
Na Landeku poznáš v chvíli,
Jak pralidi si tu žili!
Jako důkaz ti tu strčí,
macatou, landeckou Venuši!“

„Hmm.. a nějaké živé zvířata tu máte?“

„No, ZOO je teď k nepoznání
pavilóny se tu mění…
Zvířat je tu čím, dál více
rozmnožují se tu opice…
Rodí se tu nové lamy, žirafy, a taky klokani!
Ze ZOO rovnou na Bazaly,
hraje tam Baníček milovaný!
Po zápase se projdem na radnici
Shlédnem Ostravu z tamté špici...“

„To bude Super!“
„To si piš!
Budeš tu znát každou myš!
Ostrava není myší díra,
každý jen s údivem zírá…

Tak co Ova? Líbí se ti?“
„Ano! Je tu spousta dětí!
Ostrava je prostě skvělá,
ať už centrum, nebo Bělá….!“
Autor Abbey..., 10.10.2010
Přečteno 479x
Tipy 1
Poslední tipující: CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí