Sláva, peníze a moc

Sláva, peníze a moc

Anotace: ...

Za těch starých časů,
tak dávno tomu jest,
muž bojoval ve válce
za svou vlast, svou čest.

Stál se zbraní v ruce
tváří v tvář nepříteli,
holt byla těžká doba,
to se věci děly.

Za těch starých časů,
tak dávno tomu bylo,
něco hrozného se stalo,
něco se přihodilo.

Na trůně seděl muž,
každý znát by ho chtěl,
král železný a zlatý
za své přízvisko měl.

Byl to mocný vladař,
proti šlechtě stanul
ve třináctém století
a bravurně to zvládnul.

Oženil se dobře.
Kus země sňatkem získal,
tak velké říši vládnul
a vesele si pískal.

Přemysl, slavný král
v bitvě nám všem známé
padl k zemi, už nevstal.
Jen z knížek ho teď známe.

Za těch starých časů,
kdo ví, jak to bylo,
zemřel slavný král,
na trůně místo se uvolnilo.

A opět další války
o majetek, o moc,
i dnes je tomu tak,
ne, není nám pomoc.

Za těch nových časů,
tak dávno tomu není,
my hledáme lásku,
žábu na kameni.

Je to jenom odraz
na hladině vodní,
odraz naší duše,
jež dávno už tu není.
Autor Ťunťa, 13.01.2006
Přečteno 389x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

...tady souhlas s Harynšem. V některých slokách výrazně jiný rytmus.

02.07.2006 22:20:00 | Krtica

Ten začátek byl slibný, ale ke konci to nějak ztrácí tempo a sdělení poselství je takové nezvučné, mnohokrát už probírané - a žába na kameni - nevím zda to neměla být žába na prameni, to je známé úsloví - ostatně mi tam moc nepasuje ani jedna.
Ovšem "mi" tam, kdy má být "my" - to mi u básní na literárním(!) serveru opravdu vadí.

28.01.2006 18:37:00 | Hary_nš

Docela fajn verše

13.01.2006 15:56:00 | Bajaja

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí