Napsat báseň

Napsat báseň

Anotace: Není jen tak. První pokus.

Napsat báseň.


Není jen tak.
Je vždycky nejtěžší - první a poslední.
V lásce. V básni. Na světě.
Rozpoznat barvy na malířově paletě,
se zavřenýma očima.

Jak asi chutná barva červená?
Co hnědá?
Voní jak káva umletá,
Modrá otáčí se jak planeta,
Ale to nemůžeš poznat,
se zavřenýma očima,
Nebo ano?

Je vždycky nejtěžší, tak jako rybu,
uchopit myšlenku holou rukou,
dřív než v létě louku rozpálí slunce polední,
a zbytky vláhy, ty první a poslední,
odnese pryč jižní vánek.

A rybu do Baltského moře.

Je vždycky nejtěžší,
můj drahý básníku,
co na starém parníku
obeplouváš svět,
když ještě nemáš ani jednu,
napsat básní dvakrát pět.
Je vždycky nejtěžší,
psát verše křídou když se rozprší,
a nezapomenout text.

Je vždycky nejtěžší,
jsi-li sám na moři,
a hvězdným žárem nehoří,
nebeským ženám jejich znaménka,
když padají ti písmenka,
ve velkém přes palubu,
neutopit se v myšlenkách.

Je vždycky nejtěžší, napsat verš, ten poslední,
dřív než jarní pole deštěm zalité,
jak myšlenky v mé hlavě křehkou nití sešité,
kdesi na promáčeném sešitě,
rozpijou všechna slova v jedno.
A nastane prázdnota.
Autor Doki, 08.11.2010
Přečteno 547x
Tipy 7
Poslední tipující: Elisha, Aťan, Jeroným, James Libustka, CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Za mě esté za pocit, který jsem před chvílí měla...
Básně okořeněné špetkou tajemství provokují fantazii!!

09.10.2011 20:12:00 | Elisha

Právě proto jsem můj první pokus o báseň umístil na liter, abych se dozvěděl o čem to je:) Schválně trochu přeháním, náhodný shluk slov to není a doufám, že nějaký ústřední motiv tam je, a pokud si každý najde svůj, taky to není špatně... pořád mám pocit, že to není úplně ono, ale dělal jsem co jsem mohl, napsát báseň zkrátka není jen tak... ;)

16.07.2011 22:25:00 | Doki

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí