Spravedlivá smrt?

Spravedlivá smrt?

Anotace: Co je to vina?

Sbírka: Homo politicus

Nacházíme se uprostřed noci,
Kdy strach tě má ve své moci.
Slyšíš: bum bum bum bum,
Křičí na tebe kdejaký dům.

Jdeš s rukama v poutech,
Strach tě mrazí na rtech.
Kat si brousí svou sekeru,
Ty hledáš k útěku mezeru.

***
Dnes nám vládne nová královna,
Zvolila si ji, bez váhání, podplacená sněmovna.
Královna nese jméno Pýcha,
Krutost z jejich úst přímo dýchá.

Kat s královnou drží, jmenuje se Lhostejnost,
S životem zvedá poslední most.
Spravedlnost jde na popravu se strachem,
Lid však řve s radostným nádechem.

***
Jdeš s úzkosti a víš, že je to tvůj poslední boj,
Ráno ti oblékli smrti kroj.
Teď už jen čekáš až sekera udeří,
Lidé královně Pýše velmi věří.

Drží se ji jako klíště kůže,
Nikdo neví, co královna všechno může.
Nikdo neví, že bude popravená Spravedlnost,
Přichází Hrdost jako vážený host.

Přichází předseda vlády, pan Lhaní,
Přivádí sebou Demagogii, svou paní.
Pýcha usedá na svůj trůn ze zlata,
Její dítko živí cukrová vata.

Ovce v hledišti bučí,
Proč už se dávno nemučí?
Čekají na krev, nezajímá je vina či nevina,
Královna Pýcha upíjí z kalichu vína.

***
Jdeš v temné noci na popraviště,
Za chvíli to bude tvé poslední jeviště.
Potlačuješ slzy, strach a hněv,
Za chvíli se bude zpívat smuteční zpěv.

Noční nebe má také smuteční šat,
Nyní je důvod se všemu bát.
Pomalu stoupáš na jeviště smrti,
Psi z vlády na tebe koukají bez cti.
***
Vládci Spravedlnost nepotřebují, zvlášť Pýcha o ni nestojí,
Vláda, sestavená z pánů Namyšlených, Sobeckých se ji velmi bojí.
Spravedlnost popravují, Pravda na ni čeká v žaláři,
Jejímu osudu se vysmívají lháři.

Poprava skončí a lidé hloupě jásají,
Svou touhu po krvi rychle spásají.
Těší se na další katův čin,
Nezajímá je otázka jejich vin.

Stačí jim, že mohou v klidu žít,
Kaviár slibů si beztrestně vzít.
Lidé tupě obhajují myšlenky , které nejsou z jejich hlavy,
Jsou to jen bezvýznamné opičí davy.
Autor Rezka Štrochová, 29.11.2010
Přečteno 483x
Tipy 6
Poslední tipující: Gabrielle, Doradan, Zasr. romantik
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

85% lidí si opravdu nechá nakukat cokoliv, jen aby sami nemuseli přemýšlet. Nejspíš je myšlení bolí.

29.11.2010 22:09:00 | Zasr. romantik

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí