Básník hledající pravdu

Básník hledající pravdu

Anotace: Každý se ji snaží občas najít

Básník utápí svou pravdu ve vínu,
zas narazil na písčitou mělčinu.
Teď už nemůže nikam se hnout,
v lodi své naděje nadále plout.

Po páté láhvi pravda mu unikla
záchranné loďky ani se nedotkla.
Odlétla kamsi pryč, ven.
Básníkovi zbyl pouhý sen.

Tak hledal pravdu na dně sklenic,
a bylo mu z toho zase nanic.
Však pravdu musí najít přeci,
je nejdůležitější ze všech věcí.

Tak ji hledal pořád dál
však loď převrátil žal.
Básník se začal ve víně topit,
už se nestihl ani opít.

Pravda se na něj z povětří dívala
do obličeje se mu vysmála.
Chtěl mě poznat naivní blázen,
pak se tiše snesla na zem.

A básník usnul, tvrdě spal.
Podivný sen se mu zdál.
Pravda byla dívka nahá,
přeci se vyplatila snaha.

Však dívka někam odběhla,
básníkovi ukázat se nechtěla.
Tak se básník probudil
a svoje víno dále pil.

Pravdu svoji nenašel
a přece tolik chtěl.
A tak se vínem upije,
v klidu s lodí dopluje.
Autor Jean-Valjean, 18.01.2006
Přečteno 273x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Připomíná mi to můj styl psaní ale tohle je moc hezký a má to pěkný námět, hlavně se mi moc líbí tvá přezdívka. Zbožňuji Victora Huga a jeho Les Miserables.

18.01.2006 22:12:00 | Lucille

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí