Vánoce

Vánoce

Anotace: Osobně mám Vánoce rád. Ale je pár věcí, co mi lezou krkem. Berte prosím tuto báseň s nadhledem, je to takový pokus o satirický náhled na ten sváteční čas.

Nastal čas Vánoc, tož tedy veselme se,
koledy, kapři, stromky, "Satan" dárky nese,
červenou róbu na sobě má, štramák jeden,
Ježíska umlátil, Coca-colou veden.

Dárky koupit nestíhám, vždyť je sotva září!
V Tescu koledy profláklé už naplno vaří,
potkávám neznámou osobu přejíc "hodně štěstí"
s mou vánoční náladou dal bych mu hned pěstí.

Tak prosím, nesuďtě mojí osobu okamžitě,
"výhodná" půjčka od Homecredit vyždíme tě,
s tří procentním úrokem zaplatit dvojnásobek,
alespoň při svátcích neztloustne můj krásný zadek.

Ale nevadí, budu radovat se nad mnoha dárky,
a kaprem k večeři, jenž nedopluje už do velké dálky,
však mrcha jedna opečená se mi ještě teď mstí
krk můj chce ucpat miniaturně směšnou kostí.

Jenže já jsem člověk, tvor přeci nejvyšší,
kapře, ty sketo, tvá ostrost je chabější,
stačí kousek chleba a já vyhrávám,
tak to čumíš rybko! Záchranku už nevolám.

Už jen stačí rozbalit dárků pár,
trenýrky a ponožky? Ten nejvyšší dar!
Bez zlosti a spokojen tedy usínám,
že ty nejkrásnější Vánoce pořád v srdci mám.
Autor Isquieasuus, 26.12.2010
Přečteno 401x
Tipy 19
Poslední tipující: Rootness, Emily Winnacott, Findë, Maličká Peťulka, James Libustka, Gabrielle, Prinzeschen, Sýkorka07, casla, carodejka, ...
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Milé a výstižné. I když se musím přiznat, že mám tu reklamu na Coca-colu docela ráda. Nemá sice nic společného s českými Vánocemi, ale vždycky když ji začnou vysílat, musím se usmát.
Básnička se ti povedla...

26.10.2012 09:53:23 | Veronikass

Doost drsnéé, parada :) :D

08.03.2011 11:48:00 | Maličká Peťulka

Tak ta je dokonalá! Hlavně ta první sloka :-D

27.12.2010 20:02:00 | Sýkorka07

Naprosto mě dostaly první dvě sloky :D Velmi svérázný pohled na Vánoce :);)

27.12.2010 20:00:00 | Prinzeschen

Ano, to jsou přesně ty "Vánoce," jak to vidím i já.

27.12.2010 15:39:00 | casla

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí