Rýmovačka o smíchu

Rýmovačka o smíchu

Anotace: Tyto verše inspiroval Swaroop Murti – MUDr. Karel Nešpor, učitel „jógy smíchu“, jehož seminářů pro veřejnost se rád zúčastňuji. Tvořivě rozvíjí odkaz svámího Satjánandy a Bihárské školy jógy.

RÝMOVAČKA O SMÍCHU
Dvanáct slok pro lepší náladu

Někdo se směje celý den,
jiný se zase mračí.
Lepší je smíškem jistě být,
než trávit své dny v pláči.

Kdo umí druhé rozesmát,
nebude často plakat.
Je lepší vyslechnout si vtip,
než hnedka zlostí skákat.

On smích je vlastně umění,
to říct se sluší, patří.
Smíchem se život promění.
Uděláš práce za tři!

Do práce ale nespěchej;
k odpočinku čas najdi.
S humornou knížkou směj se, směj.
A za přáteli zajdi.

Není nad dobrý rozhovor,
když mine k spěchu důvod.
Člověk je společenský tvor,
v tlupě je jeho původ.

Život i pláč jsou vlastně žert,
tak praví Satjánanda.
A byl by v tom prý jistě čert,
aby nebyla sranda

sedmkrát nejmíň do týdne
se sedmi druhy smíchu.
Jak gejzír někdy vybuchne
a odrovná tvou pýchu,

jindy zas jemně zurčí jen
a potichounku lechtá,
zabublá, pak zas burácí,
až kdekdo už se chechtá.

Naříkat stále nemůžeš,
vypláčeš v mžiku slzy.
A je to pravda a ne lež;
smích dostaví se brzy.

Nad dírou v nové ponožce.
Nad strejcem v hubertusu.
Nad dívkou s kroužkem v nosánku,
jak svačí jogurt v klusu.

Nad světa rejem bláznivým.
Nevkusem trpaslíků.
Nad televizním šílenstvím.
Nakonec slova díků

ti kdesi v mysli vytanou;
dík za dar smíchu myslím.
A víte vy co, vážení?
Smějte se smíchem syslím!

Praha - prosinec 2006
Autor Jakub Vratislav Brunner, 02.01.2011
Přečteno 360x
Tipy 4
Poslední tipující: CULIKATÁ, synanceia, labuť
ikonkaKomentáře (3)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

No však já se stále činím:-)))

02.01.2011 20:45:00 | CULIKATÁ

Směj se smíšku, dám ti šišku,
směj se ještě dám ti kleště.
..tak se mi při tom čtení vybavila básnička i s obrázky z nížky, kterou už dááávno nemám :)

02.01.2011 20:41:00 | synanceia

Nejhezčí slzy jsou slzy smíchu
a i bolest se dá lépe snášet.

02.01.2011 19:48:00 | labuť

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí