Dědovi

Dědovi

Anotace: 1922 - 2010

Dědo

podědil jsem po Tobě
oči a barvu vlasů
a víru
že žádný švindl
neujde trestu
že boží mlýny někde melou
i když v boha nevěřím
a vrací mi to víru v lepší časy
když nad těmi zlými láteřím

Naučil jsi mě
a já se toho držím
že měl bych vždycky rovně stát
nikdo neuhodit holku, slabších se zastávat
cítit hrdost, když začne naše vlajka vlát
a neposlouchat hlupáky, když začnou povídat

Vděčím Ti za zjištění
že ne všechny pády bolí stejně
tak jak z kola rozbitá kolena
a až na poslední pokus někdy přijde
tvrdě vydřená odměna

Potkal jsi jednu ženu
a bylo z toho dlouhých padesát let
dvě děti, pár zažloutlých fotek
a vždycky o čem vyprávět
riskoval jsi život za svojí vlast
a nečekal žádnou odměnu
jenže stvůra vystřídala stvůru
a ty jsi musel na směnu
odevzdat jiným mocipánům uniformu
a drželi Tě u ledu
a přesto nezlomili

Odešel jsi nějak náhle
a nestihl se rozloučit
a já jen doufám, že snad jednou
budu se moct otočit
a říct, že kousek Tebě přežil ve mě
že kráčel jsem v Tvých šlápějích
a že celý život tak jako Ty
neslevil jsem ze svých idejí
Autor Fiktivně, 04.01.2011
Přečteno 302x
Tipy 21
Poslední tipující: maliska, Tanecnice, Sýkorka07, Robin Marnolli, G30R63, te.re., Anita Buchtová, tato22, Maryje..., Monsignore, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (2x)

Komentáře

velmi hezké... mysl na papíře

05.06.2013 09:17:35 | Tanecnice

velmi pěkně napsáno.

09.02.2013 08:14:57 | Robin Marnolli

Mám jinovatku všude - tahle nádhera je tolik podobná příběhu mého vlastního děděčka... Téměř pět let je tomu, co navždy odešel z domu a věčné prázdno po něm zůstane stejně jako všechny skvělé myšlenky a vychování, o které se s námi podělil.

Pevně věřím, že se ti podaří žít, jak by to schvaloval.

Nejde než přeposlat a doporučit a samozřejmě ST! Z celého srdce dík za ta slova!

29.09.2011 10:05:00 | Anita Buchtová

Tvůj děda musel být zlatý člověk.

04.01.2011 12:55:00 | CULIKATÁ

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí