pomník

pomník

Anotace: památka na padlé

Pomník

Velké a hluboké jsou za Plesnou lesy
klid a mír vládne zde krajem,
jen vítr listovím šumí a hraje.
Půl století tomu, kdy nad těmi lesy
řádily kruté válečné běsy

Tam, kde srnka dnes koloucha měla
padaly bomby a hřměla děla
Oblohou, kde slavík dnes trylek pěl
motory řvaly válečných letadel.
Krátery, zákopy,dnes křovím jsou zarostlé
a kmeny stromů zas mechem porostlé

Snad každý les, jak už to bývá
tajemství svá i neštěstí skrývá
Co skrývají lesy poznat-li zkusíš
jehličím, strží, potokem musíš,
nádherná bude ti odměnou niva.

Úvozem dál cestou prošlapanou
jarní zelení stromů lemovanou
palouky slunnými s maliním,vřesem
střídají se s listnatým lesem
všude je jarní příroda rozvitá.
Stát zůstaň. Proč zde země je rozrytá

Rána země i přírody otevřená
půl století je tu, nezhojená
Z kamenů, střepin.pomník malý zde stojí,
nápis, že koncem války v krutém boji
v nešťastné osudu svého chvíli
piloti ruští dva životy své položili

Ze střepin , kamenů pomník v lese
do dnešních dnů poselství nese.
Přes propast času, přes půl století,
co válka stála lidských obětí.
Nedovol nikdy, aby v zem milovanou
hnědá košile stoupla botou okovanou.
Klidu nemám, pokoj mi nedá,
ubitá hydra zas hlavu zvedá.


Jalan
Autor ilaila, 13.01.2011
Přečteno 339x
Tipy 2
Poslední tipující: Sweet KiWi
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí