Závod jménem Život

Závod jménem Život

Anotace: Žít život ve snech, nebo žít pro sny? Svět náš je složitý a přitom tak prostý. Z tohohle závodu nikdo nevyjde živý, láska, radost, smutek a zášť, život pomíjivý.

Mlhavým ránem tiše se proplétá
bloudící duše člověka, duše zakletá,
tělo bez stínu, závodník s časem,
do ticha zašeptá nesmělým hlasem.

Životem hnát se na plný plyn,
myslet si pošetile, že Diův jsem syn,
honit se za výhrou, předjíždět nesnáze,
myslet, že život je nekonečná extáze.

Užívat naplno každičkou vteřinu,
v noci zas vklouznout tiše pod peřinu,
nechat si o štěstí marně zdát,
život je závod, jenž musí se hrát.

Bytí je snad jen přeludem pouhým,
když udělá tečku za osudem dlouhým,
cílová páska černou barvu má,
copak se život přežít dá?

Za kamennou tváří se strach skrývá,
obavy ze tmy, že navždy se stmívá,
člověk za život spoustu otázek má,
k čemu je láska, kdo opravdu ji zná?

Proč vlastně člověk za smrtí se žene,
a kam jednou pujdou duše bezejmenné?
Proč každý život má jediný cíl,
pro někoho kroků pár, pro jiné tisíce mil?

Tužku jménem osud jsme do vínku dostali,
abychom svůj závod dle představ vyhráli,
tou tužkou popsat bílé stránky života
a za tečkou poslední zbude ticho a slepota.

Užívej dne a srdcem se řiď,
vavříny a věnce pak za výhru skliď,
však nečekej žádné bohaté oslavy,
plamínek vosk jen z svíčky roztaví.

Co jen je štěstí a kdo jej má?
Vždyť tolik je koutů, co chudobu zná.
Myslíš si, že štěstí je žít?
Někomu stačí jen tichounce snít.

Žít život ve snech, nebo žít pro sny?
Svět náš je složitý a přitom tak prostý.
Z tohohle závodu nikdo nevyjde živý,
láska, radost, smutek a zášť, život pomíjivý.
Autor Dani13, 01.02.2011
Přečteno 398x
Tipy 9
Poslední tipující: Sladkalu, Tomáš Přidal, Skalsky Pavel, Gabrielle, labuť, CULIKATÁ
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (3)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

poustevníček: věříš-li na převtělování duší, pak je určitě středem mezi dvěma životy, ale jinak je bohužel smrt cíl každé lidské cesty životem...

10.02.2011 10:16:00 | Dani13

Smrt není cílem, ale prostředkem

01.02.2011 21:21:00 | Poustevníček

tohle dílo je celkem poznamenáno knížkou Ericha Marii Remarquea - Nebe nezná vyvolených... smrt je jediný cíl života, který na každého čeká...

01.02.2011 20:55:00 | Dani13

Líbí, má to myšlenku a docela hezky rozebranou... To jediné je spravedlivé, že svíčka dohoří každému z nás, ale zbytek je jenom na nás, jak kdo budeme a chceme žít...

01.02.2011 08:04:00 | labuť

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí