Zlomky V.

Zlomky V.

Anotace: Et in Arcadia ego...

Ikdyž jednou řeknu světu sbohem,

nezbavím se jej.





Těžkomyslnost lehce zmocňuje se mé mysli,

když vzpomínky vstoupí v sen,

neboť každý další den

bude stejný jako ten minulý i ten příští.



K čemu jsou slova?

A k čemu činy jsou?

K čemu je nadechnout se znova,

když mé srdce smutky jako dříve rvou?

Dny budoucí podobají se tehdy jeden druhému,

nic nového, nic krásného,

a kolem srdce prázdného

svírá se chladná ruka a drtí jej,

jak by chryzantému drtila.



Když v letním klidu hledím vstříc

horizontu rozechvělému,

vím, že jsem již za zenith

přešel, a srdci mému

nelze říci již víc.



Básník bere v ruku svou pero

a začíná zpívat,

ach! jak zvyklý byl snívat!

a z jeho zmodralých rtů poslední slova se derou:



"Et in Arcadia ego."
Autor joal, 10.02.2011
Přečteno 231x
Tipy 2
Poslední tipující: čas.běží
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí