duše kamene...

duše kamene...

Anotace: občas rád dotýkám se...

zvolna se šeří
a gotické klenby
v okrouhlé věži
s kónickou střechou
s podsebitím
se do stínů noří...

chrámová loď
zvolna proplouvající kolem
se plní přítmím
a temnota zaplavuje
zkamenělé lidství...

mohutné paže sloupů
se pozvedají k žebroví
a rostoucí šero vše zahaluje
mým očím...

zvolna dýchám
do rytmu vzdálených zvonů
dotýkám se
oživlých kamenů
obtížených tajemstvím
dávných časů
kdosi neviditelný
odříkává kdesi na stěžni
hrudního koše
večerní motlitbu
a klidný plamen voskovice
protkává zlatými stružkami
potemnělé srdce...

čekám...

až se pomalu a nezřetelně
z polostínu vynoří
ve ztuhlém postoji
žena plná symbolů
němá strážkyně
antických tradic
bdící nad ztracenými
pohřbenými bůhví kde
a nutí k zamyšlení...

o marnosti pozemských věcí
o pomíjivosti statků lidských
o tom
že i spravedlivý může být brzdou
pyšných...

co zbylo z těch moudrých
co si připomínám
co chci zachovat?

jen kenotaf...

a přesto
tu okázalou banalitu
prvního dojmu
pro mne v mnohém
svým dosahem a učením přesahují...

jak sladký může být život
když pozoruji dobro
ať už je jaro
pod kvetoucí větví
nebo uprostřed zimy
pod sněhovou závějí....
Autor enigman, 31.03.2011
Přečteno 328x
Tipy 37
Poslední tipující: střelkyně1, modrá..., Psavec, Juan Francesco de Faro, isisleo, hašlerka, pejrak, Bambulka, labuť, zenge, ...
ikonkaKomentáře (4)
ikonkaKomentujících (4)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

..duše je prostě duše..
..ani práce..ani tvrdá kůže ji neotuží..před citem..

31.03.2011 21:31:00 | isisleo

krása..ST!

31.03.2011 19:57:00 | hašlerka

...souhlasím s Dotou ... taky čekám na film, který začne každou chvíli, zatímco do ucha diváka se vemlouvá sytý baryton známý z úvodů filmů zejména americké provenience ...

... zkamenělé lidství ...

krásná, STéčková ...

31.03.2011 19:09:00 | Bambulka

jako trailer k lákavýmu příběhu:)

31.03.2011 10:53:00 | Dota Slunská

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí