Malý velký

Malý velký

Anotace: Dlouho jsem nic nenapsala, tak snad se vám to bude líbit... http://poeme.blog.cz/rubrika/basne-ma-tvorba

Sbírka: Epochy dějin, Homo politicus

Stal na kopci jeden malý muž,
cítil v duši porážku už,
cítil, že už nemůže vyhrát,
přesto nikdy v životě nepřestal hrát.

Narodil se do obyčejného života,
jeho osud ovlivnila vojenská rota.
Obyčejný chlapec s neobyčejným nadáním,
nikdy se nezabýval zbytečným váháním.

Inspirovat se jeho odvahou,
ale také se řídit rozvahou.
Nebát se bít za velké ideály,
překročit i ty největší vály.

Stojí na kopci a dívá se na své šiky v boji,
mnoho lidí se tohoto malého mužíka velmi bojí.
Půlka Evropy mu leží u nohou, on chce dál,
musel se stát císařem, nestačil mu titul král.

A tak z Nikoho se stal pan Někdo, nebál se hrát,
i když překážek bylo dost, nepřestal se s osudem prát.
Dívám se na něho s obdivem i s bázní,
neboť kolik vzniklo díky němu krvavých lázní.

Označován jako diktátor, měl však svůj cíl,
nestačil mu jen malého úspěchu díl.
Nesmíme se hned při prvním nezdaru vzdát,
tento mužík dokázal velmocím na frak dát.

Když se mu z Elby útěk podařil,
úsměv vítězů ze rtů se vypařil.
Mužík se opět vrátil v plné polní,
panika, strach i v anglické sněmovně dolní...

Obdivuji jeho odhodlání jít i přes porážku na vrchol,
ačkoliv od milované ženy zažíval jen ponížení a bol.
Chtěla bych umět bojovat a vítězit jako on,
malý postavou, ale veliký duchem, tedy Napoleon.

Jeho poselství: Když prohraješ, zvedni se a jdi dál,
i když nejsi nikdo, můžeš být, co chceš, třeba i král.
Chce to jen odvahu,nebýt spokojen s málem,
nenechat se vylekat nikým, ani králem.

Jen nezapomeň na pokoru a v srdci laskavost,
v tomhle mužík prohrál, byla mu bližší lhostejnost.
Ber život jako poker, musíš vsadit, aby jsi vyhrál,
ale nauč se i prohrávat, jinak se nedostaneš nikam dál.

"Armáda beranů, kterou vede lev, je silnější, než armáda lvů, kterou vede beran. " NAPOLEON BONAPARTE
Autor Rezka Štrochová, 13.07.2011
Přečteno 507x
Tipy 2
Poslední tipující: Doradan
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Napsala jsi to Rezko dobře..

13.07.2011 15:07:00 | Doradan

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí