Přímka samoty

Přímka samoty

Anotace: ...na cestě poutní...

Na bílou oblohu, přikrytou kabátem mlhy,
nalepil jsi samolepící čerň vyhaslých hvězd,
naříkaly, když jsi jim přelepil ústa
paprsky polámaného slunečního svitu,
ovšem slzy, ty nepadají z jejich žalostivých tváří.

Z nebe se noří vysoká věž,
snažíš se vyšplhat do
nejvyšších partií, jako po
schůdcích z kamenných mračen,
jsou ale kluzké a nohy ti rosí pára.

Zasmušilé pohledy rozložitých dubů,
kde se konala nejedna poprava oběšením,
ti opětují svoji velikost a vážnost zločinů,
skláníš se pod prasklou větví a bereš do rukou
oprátku, na které ční němé vzpomínky šibeničníků.

Procházíš alejí domů
z kterých nakukují svítící oči
lamp a chtivých obyvatel,
v jejichž důlcích zažehne plamen
třecí síla studeného kamení.

Jsi sám, tak sám
a přesto je všechno s tebou,
stačí si poskočit na jedné noze
a vytřepat si z uší tu tklivou hudbu,
která se nese poutní nocí...

...tvá paměť se pyšně nese
v oprýskané schránce hlavy,
vrýváš do ní zakázané runy
a sám víš, že jinak nelze pochopit
tu nesourodost pradávné řeči poutníků.

I když ty sám jsi poutníkem osamělým
se sukovitou holí, která jediná doprovází
tě na cestě po přímce samoty...
Autor Tomáš Přidal, 28.07.2011
Přečteno 225x
Tipy 10
Poslední tipující: Jiná, jitka.svobodova, CULIKATÁ, Mbonita, pamp_elka, James Libustka, Leedram
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

So intersting.Nenávidím volný rým a proto mě velmi mrzí, že jsi spadl pod svou úroveň. SDnad brzy budeš psát tak, jako dříve.
Lee...

28.07.2011 11:13:00 | Leedram

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí