Tichomoří

Tichomoří

Anotace: Princezna pacifických vod, obětována bohům - jejiž krása nesmí být nikdy spatřena pouhým člověkem - je přikována do hlubin oceánu, v té hluboké ledové tmě - jen občas při úplňku smí na břehy poslouchat píseň příbojových vln. Čtěte pomalu, pozorně.

Ke svaté vůli tichomoří,
být chladná, krásná, tichá - boží.
Schovaná v trpké mokři chýší,
mlčící vlny - buď ti skrýší.

Hučící hlasně vítr vod
jež peklo neohřívá spod,
byť hluboké jak voda v nekonečnu,
být bohům životem, být jejich tečnou.

Ty v chladné hloubi Pacifiku
nabízíš prázdnu vlastní estetiku.
Nabízíš dary očí, těla,
nebízíš, jako kdyby voda chtěla.

Jsi ubohá jak slepý s perlou v ruce,
ty malá perlo mimo slunce.
Tvá krása patří bohům tichomoří,
tak neplač po nocích (tvé slzy srdce nepokoří).

Po nocích plných chladných písní,
co tobě příboj zpívá v tísni
a pěny vln hladíc ti jemně tváře,
když pro jednou už ležíš v luně záři.

Jsi plná noci, plná vody,
co plná zpěvu ryb, co plná zloby.
Ne, ty už se nezlobíš, tvé tělo noří
se do vln pacifických moří.
Autor Wiiolis, 26.09.2011
Přečteno 318x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí