Rozpadnutá vláda

Rozpadnutá vláda

Anotace: Po smrti vladaře Svatopluka.

Svatopluk byl vladař krutý,
na posteli zlámal pruty,
řekl synům: Každý jeden!
měl jich ještě plno beden.

Ty, jenž byly ze zlata,
na ty se vztahovala přísaha,
držet spolu jednu vládu,
vládnout NENÍ pro parádu.

Hodně síly vládnout zemi,
každému z nich připadne,
mluvit pravdu beze lžemi,
vládnout NENÍ odkladné.

Po smrti krále Svatopluka,
propukla v zemi tvrdá muka,
vláda se rychle rozpadla,
mrazivým smutkem země ochladla.

Nepřátelská vojska vypálila území,
říše zarostla černými růžemi,
voněly po smrti a strachu,
nezaměnitelném lidském pachu.

A jak to už v životě bývá,
životů lidí na zemi ubývá,
zemřeli i synové vladaře,
tady končí cesta očí čtenáře...
Autor Tomáš Přidal, 17.10.2011
Přečteno 364x
Tipy 4
Poslední tipující: labuť, Kars
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Poučná i čtivá,
tak už to bývá,
že historie se opakuje,
jenom lidstva neubývá :-)
ST

17.10.2011 10:28:00 | Kars

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí