Křížová cesta

Křížová cesta

Anotace: Zn.: hledá se nějaký šikovný skladatel, který by byl schopen mi toto dílko zhudebnit.

1.
Odsoudit tak těžké není,
těžší přijmout odsouzení.
Smířit se se smrtí a vzít kříž,
jak učinil Pán Ježíš.

2.
Sám kráčíš, sám kráčíš, sám, proč tak sám?
Sám bloudíš, sám zbloudíš, sám, proč tak sám?
Nejsem sám, nezbloudím.
Jsem váš Pán a vás vykoupím.

3.
Tolik síly předtím bylo.
Kolik síly nyní zbylo?
Prvně padáš, Pane, k zemi.
Síly nebude a není.

4.
Maria v žalu svém už ani nevidí.
Co jsme to, proboha, co jsme to za lidi.
Odloučit matku a syna jde tak lehce,
smířit se se smrtí pouze těžce.

5.
Kolik lidí, kolik rukou
může pomoci mi z mukou,
říkal si Kristus znavený.
Pak kříž vzal Šimon z Cyreny.

6.
Jenom jedna z davu
riskuje svojí hlavu.
Podává šátek.
Byl zrovna pátek.

7.
A znovu, Pane, upadáš.
Znovu, Pane, ležíš v prachu.
Co jen z toho, Pane, máš?
Tolik smutku, bolesti a strachu.

8.
Nepomohou, nepotěší,
o to je to pro ně těžší.
Sledují Krista,
mají svá místa.
Mají svá místa jistá?
Kristus jim radí:
Mějte se rádi,
neplačte nade mnou.
Až dneska půjdu tmou,
zaplačte nad sebou.

9.
Jediný mezi všemocnými,
největší mezi velikými
potřetí klesá znaven.
Pak kříž mu padá z ramen.

10.
Nemají úctu k sobě,
nemají úctu k Tobě.
Šaty Ti vzali,
a tím Tě poslali,
Pane, na smrt.

11.
Bez strachu, bez děsu
hledí teď k nebesům.
Nechal se bičovat,
nechá se křižovat.
Hodlá umřít za nás.

12.
Král na smrt teď čeká,
může poručit řekám,
může poručit mrakům,
rostlinám či ptákům.
Avšak smrti neporučil.
Do tří se na kříži mučil.

13.
Zmučeného, ztýraného
Krista ukřižovaného
chovala Matka Maria.
Slzami omyla, za něj se modlila.

14.
Po cestě křížové,
koruně trnové,
ležíš teď ve skalním hrobě.
Díky, Pane, za vše Tobě.
Autor semiramis, 28.03.2006
Přečteno 325x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí