Chvilka něžných ostnů

Chvilka něžných ostnů

Anotace: (rozjímání)

Chvilka něžných ostnů
v záblesku tichého mraku
se snesla k smutným topolům,
aby z nich slzy vymámila.
Uspala průvod jdoucích
stříbřivě lesklých střevlíků,
co kráčeli zdobit rubáš
zčernalých bílých vran.
Chvilka něžných ostnů
zdusila uhlíky očí bez pláče
a nechala je dýmat
v modravém kouři laciných cigaret.
Zabila mámu motýlí;
ta rozpadla se v prach malých drobečků,
bloudících nyní světem duší
bez cíle
sem a tam.
Chvilka něžných ostnů
se proměnila v smutnou družičku
k zatlučené rakvi dubové
a zpívala tiše
pomalu písně veselé.
Chvilka něžných ostnů
kráčí snem mým bez cíle
v tichém krůčku pravidelném,
s úsměvem
a s obrázky svatých v dlani.

Tiše zní křídlovka,
provázená činelem a bubnem,
hrajíc své teskné andante.
Chvilka něžných ostnů
popošla o dům dál.
Autor Jan Urban, 29.06.2004
Přečteno 763x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí