Variace na staré cikánské písně

Variace na staré cikánské písně

Anotace: z mé sbírky na různé etnické motivy "Ethnic Songs "

Zahraj mi na husle,
mládenče švarný
hudba tvá divoká
smutek v ní naříká
na strunách vzdoru a tísně.
Oči tvé jako jed
srdce mé jako led,
jenž puká v žáru tvé písně

Tys paní bohatá
vlasy tvé ze zlata
krásná jsi, vzdálená
a ženou mou - širý svět

Dědino, dědino vypálená
jen vítr tu na troskách tančí
smrt hledí z očí mých dětí, mé ženy
jsem starý pes, jenž líže si rány
a pláče opodál - jak cymbál rozdrcený

O svatojánské noci
rozkvétá kapradí
se zlatou čaromocí
ve skalách v podhradí

Říkají lidé z mlýna,
že nosím prokletí,
že jsem jak meluzína
když polem proletí

Až najdu zlatodřínek
kouzlo mne promění
nevěrný panský synek
se se mnou ožení

Ožení, ožení na jednu noc
pozvu si oheň na pomoc
ožení, ožení na jeden den
navždy ho opustí klidný sen
Autor Dolma, 23.05.2006
Přečteno 357x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí