Bengálské lidové motivy

Bengálské lidové motivy

Anotace: z mé sbírky Ethnic Songs - milostné popěvky, bajka

Vlasy té dívky voní víc
než jasmín, jenž je zdobí.
Sárí má chudé
šperky stříbrné,
však jako démant září její líc

Zítra dostaneš znaménko na čelo
a rýží posypou nám hlavy
u ohně svatebního.
Pak do komůrky schováme se -
nesmíš se bát
vždyť mám tě vskutku rád

Smutno je, přesmutno
na poli spáleném
travička neroste, ptáček tu nezpívá
smutno je, smutno
v chýšce mé maličké
umřela nevěsta s očima gazely
útlá jak mladý kmínek bambusu
zůstal jsem sám

Opice se hlučně přely,
která z nich je nejchytřejší.
Had k nim přišel, sladce mluvil:
"Milé dcery, nechte hádky,
rozsoudím vás za čas krátký.
Nuže, slyšte radu moji:
chytrý šplhá vzhůru tiše
svět pak vidí z velké výše
druhým zdá se nejchytřejší."
Poslechly ho. Větev praskla -
a byl konec liché pýše.
Had se směje, kořist vida:
"Hloupý končí v cizím břiše!"
Autor Dolma, 16.08.2006
Přečteno 256x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (5)
ikonkaKomentujících (5)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

krásné, chválím!

16.08.2006 20:30:00 | koloušek

Niet čo komentovať
je to profesionálna úroveň

16.08.2006 19:49:00 | Luboško

ta tečka na čele je čitraka:)))hezký den

16.08.2006 19:25:00 | Sunny

ty jo, a napsal jsi to opravdu sám?

16.08.2006 19:19:00 | Jarky

myšlenku hodnotím rozhodně za sto

16.08.2006 19:13:00 | šedá bílá myška

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí