Otázky

Otázky

Anotace: Volné veršování :) - trochu sentimentální a neměla jsem jiný nápad jak to pojemnovat :)

Stojím na břehu - břehu života,
Pod nohama zem rozpadá se,
Padá do temného nekonečna.

Kdo jsem já? A kým je člověk?
Proč jsem zde?

Ležím, nic nevnímám krom blížící se smrti,
Ležím, tiše přemítám.

Kdo jsem já? A kým vlastně člověk je?
Proč byla jsem zde?

V dětství o dospělosti mnohý sní,
Ve snech spřádá budoucnost
A na minulost – žádný nehledí.

Kdo jsem já? A kým jsi ty?
Proč jsem zde?

Kolik jich jen bylo?
Moudrých i hlupáků?
Kolik z nich v naivní víře věřilo,
Kolik přání skončilo zadupaná v prachu?

Kým jsem byla a kým jsem?
Proč jsem já a proč jsi ty?

V dospělosti – krutý osud jako vichřice
Pohrává si s našimi životy – baví se.
Baví se jako malé dítě,
Nehledí – komu ublíží, komu pomůže?

Proč jsem já? A proč jsi ty?

Kolikrát mě osud srazil,
Kolikrát mě pozvedl?

První vráska, druhá, třetí –
Děti odcházejí, odlétají ze svého hnízda.
Zanechají mě tu: Nepřistřihneš nám křídla.

Ležím, cítím blížící se smrt.

Kde je láska, kterou jsem darovala?
Kde je trpělivost a obětavost?

Jsem stará – dávno k nepoužití,
Odpad, který leží na ulici.
Ležím, tiše přemítám.

Kde jsou děti, moje pýcha?
Kde je manžel milovaný?

Vše se v proudu času skrývá,
Nejsem nic. Nic.

Jsem starý člověk, opuštěný, zlomený.
Kolik jsem toho za života dala?
A zpátky – zpátky nemám nic.

Stojím na břehu – břehu života,
Pod nohama zem rozpadá se,
Vítá mě – temné nekonečno.

Už necítím nic. Ani bolest, ani žal.
Přede mnou je země Čistá,
Očekává mě, očekává s otevřenou náručí.

Mnoho milovaných tváři pluje kolem mne,
Nevšímám si jich – stejně jako oni mě.

Byla jsem NIC. Nyní nejsem,
Jsem znovu já, jen já.
Znovu ve mně srdce buší,
Cítím lásku, přátelství –
Ti, na které jsem zapomněla – ti jdou mi vstříc.

Kým jsem byla a kým jsem teď?

Jsem šťastná, milovaná,
Znovu dýchám ...
Autor Tajta, 08.11.2006
Přečteno 316x
Tipy 5
Poslední tipující: Hazentla, J.Švihovský, el viento
ikonkaKomentáře (2)
ikonkaKomentujících (2)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Krásná myšlenka, hezky zpracovaná. Nejdříve jsem se lekl, že je příliš pesimistická, ale závěr všechno napravil. Připomnělo mi to básničku, jejíž autorka je neznámá, ale kterou jsem zde vystavil. Jmenuje se "To vám píše stará protivná ženská"

18.12.2008 10:28:00 | J.Švihovský

hořké, hluboké, procítěné

08.11.2006 19:48:00 | Bask

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí