Den vítězství

Den vítězství

Vyhrát chce každý z nás,


Vyhrát - to jediné, co chceme znát.


Kvůli výhře dokážeme druhému zlomit i vaz,


přestáváme se na ohleduplnost ptát.


Vyhrát, být nejlepší, to je naše snaha,


o výhře sní každý, za každou cenu.


Při snaze o výhru se ukáže naše povaha,


jde o výhru a následnou odměnu.


Až vyhrajeme, tak chceme slyšet oslavné písně,


až vyhrajeme, všichni nás budou obdivovat.


Výhra při podvodu - čin bez tísně,


nikdo se nebojí, snad nechce ničeho litovat.


Výhra nás nutí jít dál, nutí nás bojovat,


s hrdostí i bez ní na tváři,


měli by jsme nekalým záměrům vzdorovat,


jinak zvítězíme jako lháři.


 


Nevyhrajeme, nýbrž necháme se oklamat vavříny,


necháme se rádi oklamat, nikdo to přece neví.


Hřeje nás sláva, zapomínáme na duševní splíny,


víme, co chceme - být praví či leví?


Sníme o rozkoších vítězství, vyhrávat dál,


sedět v křesle vítěze, sladké a opojné, pořád tak žít.


Každý z nás se poraženým už někdy smál...


neuvědomuješ si, že porážka čeká na tebe, budeš taky bit.


Ti, co prohrávají, vlastně nemají, co ztratit,


vítězové ztratí vše, i ten pouhý odlesk slávy.


Chtějí za každou cenu vše zpátky vrátit...


nejde to, zlatá medaile zmizela, jak zeleň u trávy.


Ach, ty jenž si upadl a nemůžeš vstát,


své hříchy můžeš přeci napravit.


Přijde den vítězství, nemusíš už nikomu lhát,


vyhraješ sám nad sebou, pak máš důvod slavit.


Při své cestě se naučme i prohrávat,


smát se i při ztrátě, pak dáš ostatním svůj vzor.


Prohra tě naučí, že se nemáš prostě vzdávat,


život sám - vítězství nejvyšší, rozšiř svůj obzor.


Neplač, nevzdávej se, už si skoro v cíli...podej ruku výherci,


dívej se mu zpříma do očí, usměj se a s nim slav,


život mění naše pozice, jsme jen herci,


vítězem můžeš být každý den, když nebudeš následovat dav.


 


Vyhrávej, prohrávej...neboj se porážky,


boj se výhry, ta odnáší soudnost.


Nezapomeň jít dál i bez urážky,


nepotřebovat vítězství.....i to může být přednost.


 


 

Autor Rezka Štrochová, 09.11.2011
Přečteno 341x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí