V každé době stejně čest si zachovejme!

V každé době stejně čest si zachovejme!

Jen zachovávej si svou čest:

poctivě koukej život vést,

rovně stát a rovně jít, bez oklik

a nepřejímat příliš zvyky štik

jež kluzké jsou

a slizké

a z touhy mrzké, nízké

všude proklouznou

a zapomínajíce mravy lidské

pak všeho, co si doba žádá

pro dosažení úspěchu

se chytí:

podvod, lest, úskok nebo zrada

- jen když je co dát do měchu!

A potom hledat útěchu

v tom, že není zbytí,

když všichni dělají to stejně.

Ne! Člověk má neochvějně

bránit svou poctivost.

Bohatý i chudý.

A křičet nahlas : "Dost!"

když nespravedlnost

šíříc světem bludy

nás mění na obludy.

Autor LVCIVS VINICIVS TORQVATVS, 01.02.2013
Přečteno 605x
Tipy 2
Poslední tipující: nývlt
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí