Vzývám tě, ó slunce

Vzývám tě, ó slunce

Anotace: na březnové téma Klubu Literu

Ó slunce těch, jimž spánek vyhýbá se,
melancholická hvězdo v slzném jase, 
tmu nezaplašíš z noci křídel vraných,
podobna odlesku dnů něžně vzpomínaných.

Tak naše minulost, to světlo zašlých časů,
v bezmocných paprscích nám sesílá svou krásu;
a smutek bdí, kam její světlo padne,
zřetelné, vzdálené - a běda, tolik chladné!"
G. G. Byron (překlad H. Žantovská)


Vzývám tě, ó slunce,
vzývám tě ve jménu těch
smutně slepých, jimž
mraky ze vzpomínek
nedopřejí spánek

A přesto vlastně spí
majíc melancholická zdání,
že slunci říkaj hvězdo
a v slzném stinném údolí
ztrácí na hlase i jase

Zapomínají prozářit 
svůj svět přítomností,
vidí jen šeď dávno zašlých časů
a tonou ve tmě bezmocnosti
z myšlenek „Chci zpátky!“,
kterou nezaplašíš 
smutným vzpomínáním,
ani představami coby kdyby

Místo, 
aby se jeden vzbudil
a prožíval 
ten přítomný pocit
když Tě tak
převelice něžně hladí 
křídla vrané noci

Vzývám tě, ó slunce,
ať mají dost síly
přece se jen probudit


Autor Romana Šamanka Ladyloba, 20.03.2013
Přečteno 406x
Tipy 8
Poslední tipující: Radek.oslov.Šafárik, Radhuza, Robin Marnolli, Květka Š., Joe Vai
ikonkaKomentáře (1)
ikonkaKomentujících (1)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře

Fajn, jen se mi nelíbí písmo (můj problém:-)

20.03.2013 23:08:22 | Robin Marnolli

© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí