Čejka a zmije

Čejka a zmije

Anotace: bajka

Žila jedna čejka v lese,

zvěř měla za to, že dobro nese,

vždy jednala podle zákona,

les jásal, že dobro neskoná.

Dobro zlo prý vždy přemáhá.

Však byla to dobrá úvaha?

 

Jednou do lesa přišla zmije,

sužovala každého, který tam žije.

Čejka plná odhodlání

nepřemýšlela o tom ani,

vydala se hada porazit,

zapoměla si však i rozum vzít.

 

"Dobro vítězí!" čejka se chlubí.

Zmije jen vycení své hadí zuby

a vpraví ptáku do těla jed,

čejka podléhá zranění hned.

 

Tak skončila čejka - sežrána zmijí

a její kosti teď v lese hnijí.

Spravedlivé strážkyně potupný pád

zapříčinil zlý nenáviděný had.

 

A jaké z toho plyne ponaučení?

Realita jako v pohádkách vždy není.

Když budeš spoléhat, že dobro zvítězí,

zlo ti nakonec natáhne řetězy.

Autor Bílý králík, 28.08.2015
Přečteno 211x
Tipy 1
Poslední tipující: Malá mořská víla
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí