Mrtvý panovník

Mrtvý panovník

Anotace: Pokus o Villonskou baladu.

Dešť padá z nebes na chodník,
dlažba ho vpíjí váhavě,
ve vzduchu visí otazník,
po městě kráčí v obavě,
ten který toužil po slávě,
z prázdných očí zní němý křik,
pomatenými slovy.
A nikdo už ho nepozdraví.

Kam vlastně míří ten poutník,
proč působí tak hladově?
Faleš je jeho panovník,
vypadá trochu neživě,
svědomí skryté v olově,
bodá ho stovkou ostrých dýk,
o vinně jeho každý ví.
A nikdo už ho nepozdraví.

Strach žene jej jak vzteklý býk,
slabost, co poutá mrazivě,
otáčí listy od kronik,
kde podpis psaný krvavě,
připomněl krutě, mlhavě,
slepý, podivný okamžik,
jenž vmetl do úst zoufalství.
A nikdo už ho nepozdraví.

Osamnělost je společník,
bolest se nikdy neunaví,
to já jsem mrtvý panovník,
kterého nido nepozdraví...
Autor Vraby, 29.04.2016
Přečteno 258x
Tipy 0
ikonkaKomentáře (0)
ikonkaDoporučit (0x)

Komentáře
Ještě nikdo nekomentoval.
Pokud chcete vložit komentář, musíte se přihlásit.
© 2004 - 2024 liter.cz v1.6.1 ⋅ Facebook, Twitter ⋅ Nastavení soukromí